kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Mi újság, ifjúság? – A sportokról és a szünetről

ifi4617Ifi-oldalunkon ezúttal a Göntérházi KÁI diákjai szólalnak meg. Arról írtak, hogy milyen sportokat űznek, miben szeretnének fejlődni és mi az, amit szívesen kipróbálnának, ha lenne rá lehetőségük. Az őszi szünetről is születtek fogalmazások, ebből hármat veletek is megosztunk. Olvassátok el!
Tetszik a kézilabda, a foci, az úszás, a futás és a kerékpározás. Legszívesebben a lovaglást próbálnám ki, azt kedvelem igazán. De sajnos erre nincs lehetőségem, meg a hetem is nagyon zsúfolt, így csak nehezen tudnám folytatni.
Jana, 6. osztály
Igazából csak egy sportágat űzök, az pedig a foci. De a többinél lenne mit bepótolnom. Ilyen például a kosárlabda. Amit szívesen kipróbálnék, az a síelés. Szívesen kézilabdáznék még, de szervezetten nincs hol edzeni, ehhez távolabbra kéne utaznom.
Marko, 6. osztály
Nekem a kézilabda jön be leginkább, de szívesen kipróbálnám a hokit is. Rendszeresen nem foglalkozom sporttal, mert sok időmet elveszi a tanulás és a zeneiskola. Érdekes lenne megpróbálni a jégkorcsolyázást. De sajnos erre a környékünkön nincs lehetőség.
Elisa, 6. osztály
Kedvelem a sportot, de rendszeresen nem edzem egy sportágban sem, kivéve az iskolai tesiórákat. A vívást szeretném kipróbálni, de sajnos nincsen hol. Egy alkalommal voltam egy ilyen víváson Budapesten a barátommal.
Milán, 7. osztály
Különösképpen nem űzök semmi sportot. Megelégszem azzal, hogy minden nap legalább egy órát kint vagyok a szabadban, és ilyenkor kerékpározom vagy görkorcsolyázom. Nagyon tetszik a lovaglás, de ez számomra csak egy álom marad. Közel voltam már a célhoz, hogy edzhetnék, de mégse sikerült.
Jennifer, 7. osztály
Nekem a röplabda tetszik. A tornaórákon gyakran játszunk, és jól is megy, de még sokat kell gyakorolnom. Nagyon szeretnék korcsolyázni is, ezt a téli sportot nézem a tévében is. Ha lenne rá lehetőségem, örömmel edzenék, sőt versenyekre is elmennék. A torna is érdekel, de a rendszeres edzésre az iskolában nincs mód.
Valentina, 8. osztály
Szoktam a barátaimmal focizni, gördeszkázom, kerékpározom. Szívesen kipróbálnám az amerikai futballt is. Ha a hétvégén van időm, gokartozom is. Sajnos azokhoz a sportokhoz, amiket igazán kedvelek, pályákra lenne szükség, de itt a környékünkön nincs.
Martin, 9. osztály
Én már hosszabb ideje lovagolok. Szeretem a lovakat és szerintem ez egy szép hobbi. Igazán megtetszett a röplabda is, szeretném rendszeresebben űzni, de a tornaórán inkább focizunk. A röplabdához két csapat kell, mi az osztályban ehhez kevesen vagyunk. És nem is tudok róla, hol lehetne még edzeni.
Barbara, 9. osztály
Engem a foci és a street workout (utcai testedzés) érdekel. Erre a neten bukkantam rá. Jó lenne kipróbálni, hiszen ez a legújabb sportok egyike. Igaz, kemény sportról van szó, nagy fizikai erő kell hozzá, de akkor is szívesen kipróbálnám. Sajnos, a környékünkön erre nincs lehetőség.
Noemi, 8. osztály
 
Így töltöttem az őszi szünidőt
Hogy mit csináltam az őszi szünidőben? Hol is kezdjem? Talán a legrosszabbal. Egy csúnya vírus ágyba döntött, így a szünidő első napjai a felépüléssel teltek. De ezt az időt is kihasználtam és elolvastam a szlovén házi olvasmányt. Miután meggyógyultam, két napra a nagyszüleimhez mentem Lendvahegyre. Sokat sétáltam az erdőszélen és figyeltem a színes faleveleket, a hamarosan pihenni térő természetet. Nagymamával sokat beszélgettem a régi időkről, mert közeledett november 1-je, és elmesélte, hogyan tartották annak idején mindenszentek napját, milyen gyertyát gyújtottak a sírokra, milyen koszorút készítettek. Azt is megtudtam, hogy e napon szokás volt túrós krápcát készíteni. Mamával mi is sütöttünk ilyet.
Azt is elmondta, hogy az ő gyerekkorában nem ismerték a halloweent. Nem volt pénzük, nehéz körülmények közt éltek, de boldogabbak voltak, mint mi most. Mindezen mélyen elgondolkodtam. Aztán hamarosan minden a régi kerékvágásba zökkent. Újra kezdődött a suli.
Bogdan Lara, 7. osztály
 
Így töltöttem az őszi szünidőt
Az őszi szünidőt nagyon vártam. Pedig csak odahaza voltam. Az első három napon a barátaimmal játszottunk. Nem is akárhol! Az udvarunkon, a mezőgazdasági gépezetek közt. Nagyon élveztük!
A veteményesben is dolgoztam. Betakarítottuk a zöldséget, letisztítottuk a növényzet fonnyadt szárát és elő is készítettük a földet tavaszra.
A hét másik felét anyukámnál töltöttem. Sokat segítettem neki az őszi munkában. Volt időm tanulni is, aztán a hétvégén két születésnapon voltam.
Eljött a vasárnap, és pakolni kellett az iskolatáskát. De hétfőn örömmel mentem újra iskolába.
Agg Jana, 6. osztály
 
Így töltöttem az őszi szünidőt
Az őszi szünidő egy részét pihenésre, üdülésre használtam ki. Szüleimmel és húgommal a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe utaztunk. Élveztem a vizet, sokat úsztam. Örültem, hogy együtt voltunk.
A hétvégén esküvőre mentünk. Anyu unokatestvére ment férjhez. A lakodalomban jól éreztem magam, sokat táncoltam és szórakoztam.
Vasárnap újra elővettem a könyveket és átnéztem a tananyagot. Még fuvolát is gyakoroltam. Kár, hogy nagyon gyorsan elmúlt az őszi szünidő!
Lebar Elisa, 6. osztály
MCSi Design