kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Pesti levelek: sötét, zavaros...

levelek4617Október végétől november elejéig zajlott az őszi szünet. Egy hét után visszatérve a magyar fővárosba hidegebb lett az időjárás. Már muszáj felvenni a nagykabátot, sálat, sapkát, meleg lábbelit, ha valaki nem akar megfagyni. Főleg, ha esik az eső és fúj a szél (akkor az esernyő is jó barát).
Október 29-én az órákat is visszaállítottuk egy órával, kezdetét vette a téli időszámítás. Így késő délután, az utolsó egyetemi órák időpontjában már sötét van. Nincs is kedve olyankor az embernek semmi máshoz, csak a pihenéshez. Ezért nagyobb akaraterő kell ahhoz, hogy kikapcsolódjon, művelődésre fordítsa az idejét.
De azért nem szalasztottam el november 7-én Kovács Botond festménykiállítását és Kovács Tibor Ringó versesfüzetének bemutatását a Tóth Kocsmában. Kár is lett volna, hiszen remek hangulat kerekedett. A zenei aláfestésről a Hét Hat Club három tagja gondoskodott, Ringó felolvasta néhány versét, megtekinthettük Botond képeit. Volt zsíros kenyér hagymával, hazai borocska... Együtt múlattuk az időt – muravidéki és magyarországi fiatalok.
A korai sötétedésre és a hidegre való tekintettel jó volt a kocsma melegében, de ilyenkor a mozi és a színház is jó programnak számít. A mozikban októbertől látható Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis – Északi fény Törőcsik Mari szereplésével. November 2-ától pedig már a Budapest Noir-t is vetítik. Még egyiket se láttam, de tervben van.
A színházakba is érdemes ellátogatni. (Most ünnepelte 3. születésnapját a Jurányi.) A rengeteg fővárosi színház megannyi előadása közül lehet válogatni. Igaz, mostanában sajnos nem az előadások köré szegeződik a figyelem. A Hollywoodból indult (Weinstein-hatásként is ismert) zaklatási botrány Magyarországon is átalakulásokat eredményezett. Budapesten a Vígszínházból Marton László rendezőt rúgták ki, az Operettszínházból pedig Kerényi Miklós Gábor rendezőnek (állítólag milliós fizetéssel) kellett távoznia. De szintén szexuális zaklatás miatt mondtak fel az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara dékánjának.
A zaklatási botránynak még nem látszik a vége, mi viszont váltsunk témát. Múlt szombaton volt Márton-nap, meg is tartották november 9-től 12-ig a Gellért Hotelben a VII. Márton-napi Borfesztivált. Az emberek otthon libalakomát csaptak (már aki) vagy csak simán borozgattak (nem feltétlen újbort). A Corvin sétányon szombaton avatták fel Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer szobrát. A Vörösmarty téren viszont november 10-én nyílt meg az idei Adventi és Karácsonyi Vásár, amely az év utolsó napjáig lesz látogatható. (Igazi turistacsalogató!)
Hát igen, nincs messze a karácsony, de azért nem kell siettetni. Az üzletek már régóta árulják a karácsonyi portékákat, mostanra már rengeteg illatos gyertya meg sok egyéb is kapható. Az utcák is karácsonyi díszkivilágításban pompáznak. De én még nem várnám annyira a Mikulást, mert még véletlenül meghozza a vizsgaidőszakot...
Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina
MCSi Design