kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

A blöffnek nincs helye a marketingben

bagola48171Nem csak a személye, hanem marketingtermékei, a reklámjai is – megvalósításuk, tartalmuk, üzenetük és sok esetben a zenéjük miatt – kitűnnek itthon és külföldön. Bagola Aljoša a szlovén reklámipar csúcsán áll, a Pristop reklámügynökség kreatív igazgatója, cége a legrangosabb díjak tulajdonosa, mint a DCA, az Effie és a SOF.
Bagola Aljoša nyitott személyiség; beszél, de nem fecseg. Külső megjelenése trendi és egyben sajátos is, mert az iparág, amelyben tevékenykedik, meg is követeli ezt. Megnyilvánulásai, munkái a nyilvánosságot sokszor tükör elé állítják, gondolkodásra késztetik. Bár a reklámipar guruja, mint mondja, mégsem esett a fogyasztói világ csapdájába, s erre figyelmeztet reklámjaiban is.
– A marketing alapelveiről tartott előadást a fiataloknak a lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézetben. Személyes élményeiről is beszélt, így ajtót nyitott a személyes világába is. A cankovai vidéki fiú...
– Ezzel csak bátorítani szeretnék. Ugyanis, amikor a muraszombati gimnázium diákja lettem, akkor „cankovai vidéki fiúként” jellemeztek, majd amikor a ljubljanai FDV-n egyetemista lettem, akkor „nézd, a muraszombati vidéki fiú, prekmurec...”. Erről ma viccelődve beszélek, de akkor a kortársaimtól kapott megjegyzés kissé tapintatlannak számított, simán az arcomba mondták. Egy alárendeltséget is jelentett. Viszont ez engem egy kicsit sem billentett ki az egyensúlyból, éppen az ellenkezője történt: még többet akartam elérni, kockáztatni, kompromisszum nélkül dolgozni, hiszen egy olyan környékről érkeztem, amely ezt elvárja, ahol ismerik a kemény munkát. Akkor valami határtalan energiamennyiséggel ezt sikerült megvalósítanom.
– Mikor került képbe a marketing?
bagola48172– Nem tudtam, merre induljak a gimnázium után, de miután a tanácsadó szolgálatban az elemzésemhez 36 űrlapot kaptam kitöltésre, megállapították: Aljoša, neked a kommunikáció világában van a helyed. Akkor végzett ezen a karon az első generáció, egyáltalán nem volt ismert, az iskolában a tanárok is szurkálódtak, no, mit mész tanulni, komu-kamu...
Az egyetem mellett azonnal aktív lettem a reklámiparban is, a többiekkel már az első évfolyamban egyesületet alapítottunk, a reklámjainkkal már akkor elnyertünk fesztiváldíjakat. Kapcsolatba kerültem a Pristop ügynökséggel, és 100 kreatív fiatal közül engem választottak munkatársnak. Most már 20 éves itt a múltam, és mára az ügynökség kreatív ügyvezető igazgatója lettem. És még mindig a kreativitás szerelmese vagyok.
– Mivel töltődik fel, honnan merít ihletet az újabb ötletekhez?
– Nagyon élvezem a zenét, a testvéremmel, Dominikkal, aki elismert zenész és a Balladerában játszik, már régóta zenélünk, annak idején ő tuszkolt el a zeneiskolába. Amióta családom van, a zene egy kicsit háttérbe szorult, de a négyéves lányom és a feleségem is szereti a muzsikát. A napokban viszont befejezzük a házunk pincehelyiségeinek felújítását, ahol egy stúdiót is kialakítunk. Itt újra szárnyra kelhet a lelkem...
– A reklámjainak is egyik rendkívül hatásos eleme a zene.
– Egy híres zeneszerző azt mondta, hogy a zene mindig velünk van, mert a fejben van. Szerencsém van, hogy az ötletek hivatalában élek, bár ez időnként nagyon megterhelő is tud lenni, mert éjjel háromkor fel tud ébreszteni, s addig piszkál, míg fel nem kelek és ki nem dolgozom. Hasonló a helyzet a zenével is, de a zenét a szívemben hordom. Az ember érzelmi lény, és nincs a világon jobban az érzelmekre ható dolog, mint a zene.
– A marketingtermékek létrehozása csoportmunka. Hogyan választja ki a munkatársait?
– A konkrét feladattól függ. Mint kreatív igazgató több kreatív csapatot vezetek, de a legszívesebben még mindig magam alkotok. A munkatársak skálája széles és tarka. A médiamegjelenési lehetőségek ma kiválóak, de kulcsfontosságú, hogy az ötletek ne sorozatgyártásúak legyenek, hanem egyedit, különlegeset kell alkotni. A munkatársakat különböző kritériumok alapján válogatom ki, de mindig kell „az a csillogás a szemben”.
– Mi a marketing – egy komoly, megalapozott ágazat, vagy egy ügyes blöff?
– Például egy márkajel megalkotása is nagyon igényes és felelősségteljes feladat, így képzett szakemberekre, sok terület lefedésére van szükség, komoly dolgokról van tehát szó, nem blöffről, nem manipulációról. De a reklámoknál sok esetben még mindig a banális vonal, a vásárlási hirdetés jelleg dominál. Jelen van, mint a jó zene mellett a rossz zene, a jó politika mellett a rossz politika. De a jó marketing rendkívül jó és inspiráló tud lenni.
– Kötelező egy jó reklámnál, hogy jó legyen a termék?
bagola48173– Ez egy régi szabály, ha nem tartod be, véged. Nem lehet átverni az embereket, a jó reklám sem javítja fel a terméket. Hihetetlenül gyorsan terjednek az információk. Az ideális kombináció a jó termék és a jó hirdetés.
– Mennyire értjük és használjuk a marketinget a Muravidéken?
– Mára tudatosulnia kellett, mit jelent a marketing, s ezt tudni kell kombinálni üzleti érzékkel, modern formákkal. Már van néhány jó hirdetés itt is, mint a Lušt, a Kefirko reklámjai... Szerintem nem kell tudományos érzék ahhoz, hogy felismerjük a reklámok hatását. A jó termékekbe be kell fektetni a reklám oldaláról is, be kell mutatni a világnak! De nem üres figyelemfelkeltési akciókkal, hanem megtervezett marketing-történetekkel, hogy megérintsék az emberek érzelmeit. Az egyik jellegzetes eszköz a konfliktusteremtés, valami szokatlannak kell történnie – humoros vagy drámai módon. Ettől az emberek megriadnak, felfigyelnek rá.
– Mik a tervei ennyi siker után?
– Négy évig a legjobb hazai reklámügynökség voltunk, most a világ öt legjobb ügynöksége közé tartozunk. A családom miatt azonban leléptem a gázpedálról. A munkában megtanultam szelektálni és delegálni, most már csak a kulcsfontosságú ötletek kidolgozásánál vagyok jelen. Felhagytam a 10–15 órás munkaidővel, megpróbálok jó családapa lenni.
MCSi Design