kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Magyar Értékek Tárháza: Jože Plečnik kéznyoma a Muravidéken

ertek49171Szlovéniában 2017-et Jože Plečnik világhírű szlovén építész halálának 60. évfordulója alkalmából Plečnik-emlékévként ünnepelték. Plečnik alkotásait Ljubljana, Prága és Bécs mellett más szlovén településeken is megcsodálhatjuk. Ezen emlékév lezárásaként ideje, hogy mi is utánajárjunk, hogy milyen nyomot hagyott maga után a Muravidéken e jeles építész.
 
Legimpozánsabb és legteljesebb alkotásának a Muravidéken mindenképpen Bagonya, azaz Bogojina falu középkori plébániatemplomának 1920-as évekbeli átépítése tekinthető. A falu temploma ugyanis kicsinek bizonyult, ezért a papság bontásra ítélte. Plečnik, megismerve a régi épületet, inkább a bővítést javasolta, ezzel biztosította a történelmi folytonosságot és a múlttal való építészeti párbeszédet, ami szakmai hitvallásának mindig is sarkalatos pontja volt. Plečnik az átépítés során a gótikus falakat megemeltette, új kórust, tornyot és templomhajót tervezett, amelynek szélességét a régi templom hajójának hosszához igazította. A régi templom vált az új előterévé, a belső tér pedig kéthajóssá lett. Az enteriőr legmarkánsabb elemei a különböző nagyságú boltívek. A belső térnek rusztikus hatást kölcsönöz a falak és boltívek nagy vastagsága, ez ugyanis 105 centiméter. Ezt tovább fokozza a nem szokványos kialakítású fafödém sötétbarna színe.
ertek49172A templomhajó fesztávját nagyobb keresztmetszetű gyalult gerendák hidalják át. Közöttük párban, a főhajó hossztengelyével párhuzamosan sorakoznak méternyi távolságra a gyalulatlan rönkök. A rusztikus hatás fokozására, a helyi fazekasság bemutatása céljából a településen készített festett kerámiatányérok ékesítik a födémet és a főoltárt. A rusztikus elemek mellett elegáns építészettörténeti részletek is helyet kaptak. A középső oszlop, a bizantinizáló árkádsor oszlopai szürke márványból készültek. Plečnik csodálattal ír a falucska lakosságáról, amely önként vállalta a költségtöbbletet a drága márványoszlopok felállításáért. Az épület külső megjelenése belülről építkező, organikus koncepcióról tanúskodik. A templom tájképi jellegzetességét idézi a két kicsi, enyhén hagymasüveg alakú kerek torony, amelyből az egyik a kör alaprajzú harangtorony csúcsán található. Az épület megjelenését, hangulatát Damjan Prelovšek Le Corbusier egyik emblematikus alkotásához, a ronchampi kápolnáéhoz hasonlította. Hitvallásnak is beillő alkotása ez Plečniknek, aki egy misztikus gondolkodású, a hagyományt értékelő és továbbvivő, a történelmi korok alkotásait mindig megbecsülő építész volt.
Plečniknek további kisebb megvalósult és meg nem valósult tervei is ismertek a Muravidéken. A felsőlendvai gótikus stílusú Nagyboldogasszony-templom mennyezetének és padlózatának átalakítása is az ő nevéhez fűződik, Bratoncin pedig Štefan Kuhar publicista és népköltészet-gyűjtő síremlékét tervezte. A meg nem valósult muravidéki tervei között említésre méltó Ivan Baša bagonyai plébános sírkápolnája és a dobronaki templom környezetének kialakítása.
Plečnik munkássága örök példa lehet minden építész és kultúrateremtő számára arra vonatkozóan, hogyan lehet megvalósítani a harmonikus átmenetet a múlt és jelen között.
Képek: 
A bagonyai templom alaprajza (www.szlovenia2012.blog.hu).
A bagonyai templom látképe (www.slovenia.info).
MCSi Design