kiscim1718
 

Pesti levelek: Fényben és lázban ég a főváros

pesti51171Kedves Olvasó! Túl vagyunk advent harmadik vasárnapján, közeledünk a hónap és az év végéhez. A főváros utcái ünnepi fényben pompáznak, állnak a karácsonyfák. Menetrend szerint több vonalon is közlekedik az adventi Fényvillamos. Igaz, havazott már egy keveset, de úgy néz ki, hogy mint évek óta, most is hótakaró nélkül ünnepeljük a karácsonyt; mivel mostanában inkább csak az eső esik. A hó hiánya azonban nem zavarja a turistákat, így is varázslatosnak találják Budapestet. Megannyi selfie-t lőnek a város látványosabb pontjain. A téli sportot kedvelők meg hó hiányában még mindig kihasználhatják a jégpálya örömeit; akár a Városligetben vagy a Müpa főbejáratánál, akár kisebb jégpályákon...
S ha már december, akkor rengeteg céges buli (örülnek a vendéglátó egységek), mert ugye itt a karácsony, aztán a szilveszter. Meg kell ünnepelni az év sikereit, s nem árt erőt gyűjteni a folytatáshoz. Jót tesz egy kis szórakozás, ha a munka miatt valaki évközben nem tudta volna kihasználni a lehetőségeket. Egyébként is, ilyenkor lehet ünnepelni a családdal, s külön a haverokkal is. Meg aztán nem elég a szilveszter. Meg kell alapozni egy előszilveszteri partival, aztán le is kell zárni egy utószilveszterivel (avagy rendesen el kell kezdeni az évet). S minden eseményen nem lehet ugyanazt a ruhát viselni, ugyebár. Ezért aztán itt van még egy ok a vásárlásra.
A szeretteink ajándékai mellé így nyugodt szívvel be lehet szerezni még egy-két csillogó ruhácskát, avagy öltönyt, inget, nyakkendőt; cipőből meg sosem elég; aztán egy jó kis parfüm (egyet nekem, egyet valaki másnak). S ezzel, meg a könyvekkel s egyéb ajándéktárgyakkal elszállingózik a pénz a bankszámlákról. De nem lehet érintetlenül hagyni az ünnepi vásári bódék kínálatát, végig kell kóstolni az illatos forralt borokat, a kürtőskalácsot, a sült gesztenyét. S nem árt még egy-két új dísztárgy, esetleg a fára, vagy magát a fát is meg lehet venni útközben. Mert a lakókörnyezetünk kidekorálása sem maradhat el.
Sajnos nem mindenkinek adatik meg az ajándékozás öröme, a szoba melege, a családtagok szeretete. De szerencsére vannak emberek, akik szívükön viselik más emberek sorsát. Például a Mikulás Gyár (központi gyűjtőhely az Ötvenhatosok terén; Mikulás Gyár gyűjtőpont a Lurdy Házban) keretein belül, akik a hónap első napjától 22-éig összegyűjtött adományokkal szépítik meg sokak karácsonyát. S emellett is akadnak jótékonykodók.
A vizsgaidőszak (igen, ennek is el kellett jönnie) viszont csak azokkal jótékony, akik felkészülnek rá. Mert ugye tanulni kell, vagy hát kéne, igazából kellett volna. De valahogy nem erre találták ki a decembert, sokkal inkább a fent említett dolgokra. A java úgyis csak januárban jön (hiszen a legelején vagyunk még), előtte meg az egyetemistáknak is belefér egy kis kikapcsolódás. Vagy nem? A családra is kell szánni időt, és nehogy már a tanulás legyen a kifogás...
Kellemes karácsonyt és boldog új évet!
Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina
MCSi Design