kiscim1718
 

Visszatérnek a családbarát intézkedések

szoci0118A 2018-as évben az új törvények és rendeletek hatályba lepését követőn a szociális, munka- és családügyek terén számos változásra lehet számítani: növekedik a gyermekpótlékra jogosultak száma, az apák fizetett szülési szabadsága, változnak a nyugdíjazási feltételek. Ezek mellett idén a szociális ügyintéző központok átszervezése is megtörténik.
Újévtől a családjogi törvény értelmében a házasságkötés csupán anyakönyvvezető előtt, tanúk nélkül is lehetséges. A tanúk jelenléte ezentúl törvényileg tehát nem kötelező, hiszen a házasságkötés az anyakönyvi nyilvántartás kivonatával bizonyítható. Amennyiben a házasságkötést a párok nem a hivatalos házasságkötő termekben és a hivatalos órák alatt kívánják lebonyolítani, 170 euró befizetésével megtehetik ezt a termen kívül is. Szintén újdonság, hogy ugyanennyi költséggel jár a jubileumi házasság, vagyis az esküvői fogadalom megújítása a közigazgatási egységen. Az ünnepnapokon és a munkaszüneti napokon törvényileg nem lehet házasságot kötni.
A 2012-ben a takarékossági intézkedések értelmében eltörölt gyermekpótlék januártól a hetedik és a nyolcadik jövedelmi osztályba is visszatér. Az illetékes minisztérium szerint az idei évtől ezzel ötvenezerrel több gyermekes család lesz jogosult a gyermekpótlékra. A gyermekszületési segély is ismételten jár mindenkinek, az újszülött gyermek szülei az anyagi helyzettől függetlenül 280 euró támogatásban részesülnek. Az új évben az apasági szabadság az újszülött gyermekre öt nappal növekedik és így 30 fizetett apasági napot jelent. Az apának a törvény szerint az első 15 apasági napot a gyermek hathónapos koráig kell igénybe vennie. A további 15 nap pedig a szülési szabadság leteltét követően, de legkésőbb az általános iskola első osztálya befejezésig használható ki.
A munka-, család- és szociálisügyi minisztérium legfontosabb új feladata idén a szociális ügyintéző központok átszervezése lesz. Az új szervezeti felépítés megtartja a jelenlegi 62 egységet, amelyek helyi egységekként működnek majd a 16 regionális területi központ mellett.
Január 21-től érvénybe lép a munkaerőpiaci törvénymódosítás, amely szerint a munkanélkülieknek már a felmondási idő alatt be kell jelentkezniük a munkaügyi hivatal álláskeresői nyilvántartásába. Ellenkező esetben az érintettek kevesebb pénzjuttatásban részsülnek. Az általános iskolai és középfokú végzettséggel rendelkező személyek az új munkahelyre való beállás ellenére megkapják a 20 százalékos munkanélküli illetéket arra az időszakra, amelyben erre jogosultak lettek volna.
Idéntől a férfiak 60 éves korban és 40 nyugdíjévvel, a nők 59 éves és 8 hónapos korban 40 munkaévvel mehetnek idő előtt nyugdíjba.
MCSi Design