kiscim1718
 

Közös bormustra Magyarszombatfán

bor mszombat0218Pártosfalva és Magyarszombatfa, a két határmenti település kiváló kapcsolatokat ápol, s a szőlészet és borászat is olyan terület, melyben megtalálták a közös fonalat. A két egyesület így közös borkóstolóval kezdte az évet.
A már hagyományos közös borkóstoló házigazdája ezúttal a magyarszombatfai egyesület volt. A helyi kultúrház termében mintegy negyven borbarát és bortermelő jelent meg, akik 38 féle bort kóstoltak végig az este folyamán. A négytagú zsűri – Tabányi György, Alebert Tamás, Rajner Alojz és Györek László – formált véleményt a borokról, így két-két tag képviselte a magyarszombatfai és a pártosfalvi egyesületet.
Tabányi György soproni származású agrármérnök és borkedvelő először ült a zsűri székében. – Ahhoz képest, amikor 1988-ban először kínáltak meg borral a helyiek, óriási fejlődésen ment át a vidék. Ma valóban nagyon szép borokat kóstolhattunk. Érezhető, hogy a borászok fejlesztették a tudásukat, bővítették az ismereteiket és tapasztalatot cseréltek. A legtöbb minta vegyes fehérbor volt, az átlag termelő ezzel foglalkozik. Aki egy kicsit jobban képzett és bátrabb, már chardonnayt, traminit, rizlinget is készít. És nagyon érdekes, hogy a vörösborok is kezdenek szépen lassan meghonosodni – mondta el lapunknak.
A rendezvény szervezője nevében Magyarszombatfa település szőlőtermelő egyesületének elnöke, Sebők Endre elégedetten szólt a teltházas eseményről, valamint méltatta a két falu és a két borászati egyesület kapcsolatát is. Az esemény kapcsán elmondta, hogy a bormustra azért hasznos a termelők számára, mert még a minősítés előtt képet kapnak arról, hogy ízre, színre, zamatra milyen bort termeltek. – Már három éve folyamatosan megszervezzük a közös borkóstolást, s évről évre egyre színesebb a felhozatal. Pártosfalva, Filóc, Szerdahely és Magyarszombartfa, Gödörháza, Őriszentpéter, Bajánsenye, és Zalalövő borai, bortermelői találkoznak ilyenkor. Ma negyvenen vagyunk, ami nagyon szép szám.
Vörös Laci, a pártosfalvi borászati szekció vezetője szerint a kapcsolat egyik fontos hozadéka az, hogy a borászok egy-egy ilyen eseményen, találkozón tapasztalatot cserélhetnek. – Igyekszünk bővíteni az ismereteinket, átadni a jól bevált tapasztalatokat. Kitűnő az együttműködésünk a filóci borászokkal, a magyarszombatfaiakhoz pedig a zalalövőiek csatlakoztak. Minél többen vagyunk, annál több és hasznosabb dolgot tudunk egymással megosztani. A kritikát is el kell fogadni, hiszen az építő kritika elengedhetetlen a fejlődéshez – mondta.
MCSi Design