kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Operaénekes szeretne lenni

pia0818Novak Pia 9. osztályos tanuló a Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában. Az iskola mellett mindig járt zeneiskolába is, játszik gitáron, zongorán, de legszebben csengő hangszere mégis a saját hangja. Két éve szeretett bele a klasszikus zenébe, azóta magántanárhoz jár és kitartóan gyakorol, hiszen az álmai magvalósításához elengedhetetlen állomások még hátra vannak.
A középiskolai tanulmányait a Ljubljanai Zenei és Balett Konzervatóriumban tervezi folytatni, utána pedig a Zeneakadémia szerepel a terveiben. De van ennél tovább is: a világ nagy színpadai, hiszen operaénekes szeretne lenni.
Piával saját szobájában beszélgettem a zene, az éneklés és az opera világáról.
A fiatal lány már most biztos abban, hogy operaénekes szeretne lenni, de vajon milyen út vezetett ehhez a komoly és konkrét elhatározáshoz? – Már kisgyermek koromtól nagyon szeretem a zenét. Az általános iskola mellett végig jártam zeneiskolába is, először gitározni, majd zongorázni tanultam és tanulok ma is. Két éve kezdtem az énekhangomat is fejleszteni. A gitároktatóm hívta fel a szüleim figyelmét arra, hogy érdemes volna komolyabban foglalkoznom az énekléssel – magyarázza Pia.
A szülők pedig megfogadták a tanácsot, elvitték lányukat egy énektanárhoz, aki igazolta, hogy valóban tehetséges. Eközben Pia életében nagy fordulat következett be. A korábbi rock- és popzene iránti rajongás a klasszikusok irányába fordult át. Ma már Verdit, Bellinit és Puccinit énekel olasz és német nyelven. Az opera belopta magát a szívébe. De amellett, hogy rengeteg tanulást, gyakorlást követel a dalművek eléneklése, színpadi játékot is igényel, hiszen az operaénekesek szerepeket adnak elő énekelve. – Mennyi felkészülést igényel ez, hogy folynak a gyakorlások? – kérdeztem Piát. – A próbákon először beszélgetünk, majd jöhet a hangszálak bemelegítése, a beéneklés. Utána pedig elővesszük az aktuális művet. Az operákat eredeti nyelven, tehát olaszul, némelyiket németül éneklem. Mivel nagyon fontos ebben a műfajban az érzelmi kifejezés, ezért elengedhetetlen, hogy értsem is, miről énekelek. A szöveget közösen fordítjuk le, amit a kottára az eredeti nyelv mellé jegyzek fel magamnak szlovén nyelven is. Az olasz egészen könnyen tanulható nyelv, már most sokat megtanultam az operákból – mondja mosolyogva Pia, majd arról is beszél, mire kell még odafigyelnie a gyakorlások és a szereplések alkalmával. – A hangszálakra külön figyelmet kell fordítani. Fellépés előtt három-négy órával már nem szabad például kenyeret, tejet, tojást és csípős ételeket enni, de szénsavas és ízesített italokat sem ihatok. Arra is figyelni kell, hogy a szám ki ne száradjon, de erre vannak speciális szopogatós cukorkák is.
Pia azt is elmondta, hogy egy hosszabb program eléneklése nagyon kimerítő lehet, ráadásul testi tüneteket is produkál. A lábizmokat és a hasizmokat olyan módon megdolgoztatja, hogy másnap még izomlázzal is számolnia kell.
A lányoknál tizenhét, tizennyolc éves korukra fejlődik ki a hang teljesen, és attól fogva lehet intenzíven fejleszteni. Pia hangja viszont már kitisztult, ő már magasabb szinten képezheti magát. Az elmúlt két évben számos versenyen bizonyított már, idén pedig újabb nemzetközi versenyekre készül Horvátországban, illetve Szlovéniában is. Az énektanárnő jövőre pedig szeretné az opera hazájába, olaszországi versenyre is elvinni.
Addig azonban Piának még felvételt kell nyernie a középiskolába. A Ljubljanai Zenei és Balett Konzervatóriumban szeretne tanulni, onnan pedig az akadémián kívánja folytatni a tanulmányait.
Operaénekes szeretne lenni, ahogy elmondta, más szóba sem jöhet. A ljubljanai középiskolába harminc diák nyerhet felvételt, nagyon bízik abban, hogy szorgalma és tehetsége elég lesz ahhoz, hogy bejusson, hiszen más irányban nem is gondolkodik. Az álma az, hogy a világ megnyíljon számára operaénekesként, hiszen már gyermekkora óta a színpadra vágyik. Ahogy elmondta, minél nagyobb a színpad, annál otthonosabban érzi magát rajta. Egyáltalán nem izgul és nincs lámpaláza a fellépések előtt.
Aki kedveli a klasszikus zenét vagy csak szeretne látni, főként hallani egy kibontakozó, szárnyait próbálgató tehetséget, az a héten csütörtökön este a Lendvai Zsinagógában ne hagyja ki Pia első saját koncertjét.
MCSi Design