kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Kötelező legyen az oltás az állami óvodákban?

oltas09180Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények az óvodák körében, egységes álláspont e téren még nem született meg. Az év elején a védőoltások kérdése országszerte ismét aktuális lett, amikor újabb kanyarós megbetegedést észleltek, így a kormánypárt törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amellyel kötelezővé tennék az állami óvodákba járó gyermekek esetében a védőoltást.
Erre egyrészt azért került sor, mert a szomszédos országokban is egyre gyakrabban küzdenek a járványos betegségekkel, elsősorban a kanyaróval, amely pedig a védőoltásoknak köszönhetően a múltban szinte kiirtottnak számított. Nálunk a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen egyszerre végzik el az oltást két alkalommal. A védőoltások aránya nemcsak a fővárosban, hanem a többi régióban is visszaesett az elmúlt években, és a védőoltás védettségi aránya tavaly 92 százalékos volt. Ez az arány pedig már megközelíti a kanyaró közösségi immunitást jelentő 90 százalékos kritikus védettségi arányát. A szakma egyrészt azzal magyarázza az oltások visszautasítását, hogy a veszélyes járványos megbetegedések az oltásokkal szinte eltűntek környezetünkből, ezért az emberek nincsenek tisztában e betegségek súlyos veszélyeivel. Mivel a kötelező oltás egyre gyakoribb visszautasítása észlelhető, így a legnagyobb kormánypárt és a nyugdíjasok pártja módosítási törvényjavaslatot nyújtott be a járványos betegségekkel kapcsolatban. Az előterjesztett javaslat szerint az állami óvodákban megtiltanák a beiratkozás lehetőségét azon gyermekek számára, akiket más, kizáró egészségügyi okok megléte nélkül sem oltottak be. Emellett egy elektronikus nyilvántartás létrehozását is kezdeményezik, amelynek segítségével kiszűrhetők lesznek azok, akik nem részesültek oltásban. Ezt az országos közegészségügyi intézet vezetné és az egészségügyi felügyeletnél is ez a szerv tenné meg a bejelentéseket. Emellett megszüntetnék azt a védőoltás-bizottságot, amelynél a szülők jelenleg a védőoltás felfüggesztését kérvényezhetik.
oltas09181A védőoltási tapasztalatokról és a jelenlegi helyzetről vidékünkön a Lendvai Egészségház gyermekorvosát, Lisjak Antunt kérdeztük. A szakember elmondta, a kötelező védőoltások visszautasítása zömében a szülők bizalmatlanságából ered, akik inkább az oltások mellékhatásaitól tartanak, mint magától a betegséggel járó veszélyektől: „Úgy vélem, olyan időket élünk, amikor az emberek tele vannak bizalmatlansággal és a szülők tartanak a védőoltástól. Pedig biztosan állíthatom, hogy egyes orvosságok mellékhatásai sokkal veszélyesebbek a védőoltó vakcinánál. Mivel annak vagyok a híve, hogy a páciens a saját egészségéről szabadon döntsön, a szülők döntését is tiszteletben tartom a gyermekükkel kapcsolatban, viszont minden esetben megjegyzem a szülőknek, hogy visszautasítás esetén a következményekért nekik kell felelősséget vállalniuk.”
Az utóbbi években Lendván is gyakoribb a védőoltások visszautasítása, de ez az arány viszonylag csekély az oltás mellett döntők arányával szemben. Ezért a szakember véleménye szerint vidékünkön az oltási védettség megfelelő és hatékony. A hivatalos adatokból is kitűnik, hogy a muravidéki régióban az oltott gyermekek száma meghaladja a kritikus határt, a 90 százalékot.
A törvénymódosítás kezdeményezésével kapcsolatban a muravidéki kétnyelvű óvodák vezetői – Hozjan Tina (Lendva), Kavčič Simona (Morác), Varga Edit (Dobronak) – egységesen elmondták, hogy nem az óvodák hatáskörébe tartozik számon tartani és felügyelni a gyermekek védőoltásának meglétét, mint ahogy azt sem tisztük megítélni, hogy ezeket a gyerekeket a beiratkozásnál eltiltják vagy sem. Véleményük szerint ez az Egészségügyi Minisztériumra tartozik, amelynek egyértelmű álláspontokat kell kidolgoznia. A beiratkozásnál ugyan feltétel az orvosi igazolás, amely alapján a gyermek látogathatja az óvodát, de a törvény nem írja elő a védőoltások feltüntetését. Csupán az orvostól függ a bővebb egészségügyi leírás az igazolásban. Ezért úgy vélik, ésszerű lenne egy egységes nyomtatvány kidolgozása, amely segítségül szolgálna ebben. Ameddig pedig egységesen nem határozza meg a teendőket a törvény, az óvodák az oltást nem kötik ki beiratkozási feltételként és nem utasítják vissza a gyermeket. Kavčič igazgató szerint a kötelező oltás fontosságának nagyobb tudatosításával és felvilágosítással nagyobb hatást érhetnének el a szülőknél. Hozjan igazgató hozzátette, hogy a gyermekek jogait biztosítani kell és lehetőséget kell adni a közösségi bekapcsolódásukba, a gyermek egészsége viszont a legnagyobb érték, és ezzel a megközelítéssel a feltételeket valamilyen módon meg kell határozni. A lendvai óvodában évente vannak esetek, amikor egészségügyi okok miatt az oltás nem végezhető el a gyermeknél, és ugyan a járvány megjelenésére kevés az esély, de amennyiben ez megtörténik, őket kell megóvni a betegség veszélyeitől.
 
MCSi Design