kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Tavaly a jubileum, idén a túrázás kerül előtérbe

hegymaszo0918A lendvai hegymászók szombaton megtartott közgyűlésén az egyesület 2017-es ügyvitelét értékelték. A számos rövidebb és hosszabb gyalogtúra, kirándulás és rendezvény, valamint a fiatalokkal végzett munka mellett a tavalyi évben az egyesület harmincéves jubileumának megünneplése volt előtérben. Ez alkalomból idén napvilágot látott egy kiadvány is.
Az 1. Sz. Lendvai KÁI-ban az egybegyűlt tagokat és a vendégeket Kozak Štefan elnök köszöntötte, majd beszámolt a tavaly elvégzett egyesületi munkáról. A hagyományos programok mellett az elnök kiemelte, hogy az egyesületben 39 gyalogtúrát és kirándulást szerveztek, amelyhez összesen 1.132 túrázó csatlakozott. A tagok más találkozókon, rendezvényeken, megbeszéléseken is részt vettek. Emellett kivitelezték a nevelőcsaládok országos találkozójának Lendva-hegyi gyalogtúráját, a Miško Kranjec-túrát, a függőség elleni, valamint a barátság gyalogtúrát. Sikeresen megszervezték az egyesület 30 éves évfordulóját és a muravidéki túraútvonal 50 éves jubileumát, amelyen szép számban jelentek meg a természetjárást kedvelők és a meghívott vendégek. Az évforduló alkalmából összeállított kiadványt, amely a harmincéves tevékenységet mutatja be, a közgyűlésen lehetett kézbe venni. Továbbá a tagok évközben szakmai képzéseken vettek részt, emellett a túraútvonalak kijelöléséről és karbantartásáról is gondoskodtak az egyesületben.
Az ifjúsági szekció beszámolóját Ternar Tadej mutatta be, aki elmondta, hogy az elmúlt évben is eredményesen működtek együtt a község tanintézményeivel. A 2. Sz. Lendvai KÁI-ban kéthetente folytak a foglalkozások a tanulókkal. A szakkör keretében tisztítóakciót, sportrendezvényeket és kirándulást szerveztek. Tavaly Goricskóra látogattak el, amit gyalogtúrával kötöttek egybe a hármas határig.
Az egyesületben 12 éve működik a Klub 100 elnevezésű csoport, amelybe azok a rekreatív túrázók tömörülnek, akik elkötelezték magukat, hogy évente gyalog vagy kerékpárral legalább 100 alkalommal ellátogatnak a Lármafához, a Lendva-hegy legmagasabb pontjára. A klub 30 tagja tavaly összesen 3.492 látogatást tett a csúcsra, a férfiaknál a legtöbbször Zupanec Jože 546, a hölgyeknél Ribarič Metka 225 alkalommal, mellettük további 17 tag teljesítette a kitűzött célt.
A pénzügyi beszámolóban elhangzott, hogy az egyesület 8.467 ezer euró bevétellel rendelkezett, a kiadások pedig 6.851 eurót tettek ki. Az évet az egyesület az elmúlt évből áthozott 1.380 eurós tétellel együtt 3.022 euró többlettel zárta. A felügyelőbizottság a pénzügyek kezelését áttekinthetőnek és rendezettnek találta, ezért a beszámolót elfogadásra javasolta a közgyűlésnek, amely az elmúlt évi ügyvitelt egyhangúlag el is fogadta.
Idén a hagyományos programok mellett külön figyelmet szentelnek a fiatalok érdeklődésének felkeltésére a természet és a túrázás szépségei iránt. A képzéseket illetően az túraút-kijelölők licencezése kerül előtérbe. Továbbá Ligeti Lászlót a saját kezdeményezésére a közgyűlés felmentette titkári feladatköre alól, amelyet ezentúl Kovač Vanda lát el.
Végezetül az országos hegymászó szövetség Žižek Stanislavot díszjelvényben, Kozak Štefant ezüstjelvényben részesítette.
MCSi Design