kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Mi újság, ifjúság? - Toplak Anna az ország legjobbja

toplakannaSzlovéniában már 5. éve rendezik meg a Legyél író című idegen nyelvű fogalmazási versenyt. Az általános és középiskolások számára meghirdetett megmérettetés díjkiosztóján idén Toplak Anna, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola másodikos gimnazistája vehette át a legjobb idegen nyelven írt fogalmazásért járó elismerést. Annát egy gyors interjúra kértük fel a verseny kapcsán.
– Mi volt a feladatod, hogy írnád le röviden a verseny menetét?
– Az volt a feladat, hogy írjunk egy fogalmazást, amibe három kijelölt szövegrészlet egyikét kellett beépítenünk. Témát viszont nem adtak meg. A fogalmazásom címe Zurück zur Natur (Vissza a természethez) volt. A szövegeket a saját iskolánkban írtuk meg a tanáraink segítségével. A mi iskolánkból több diák is indult a versenyen, közülük Horvat Sara kapott még különdíjat a fogalmazásáért. A mentorunk Gergar Zorka némettanár volt.
– Az, hogy német nyelven kellett fogalmazni, mennyire jelentett kihívást számodra?
– Számomra nagy kihívást jelentett, ezért fokozatosan írtam, bővítgettem, javítgattam a fogalmazást. Először leírtam a történetet és beleillesztettem a már előre megadott szövegrészletet. Majd a tanárnővel annyiszor néztük át és javítottuk ki, amíg elégedettek nem lettünk az eredménnyel. Az elkészült fogalmazást elküldtük Ljubljanába, ahol zsűri pontozta.
– Mikor tudtad meg, hogy a legjobb fogalmazást te készítetted? Mit éreztél akkor?
– Azt, hogy első lettem, akkor tudtam meg, amikor a díjkiosztó ünnepségen felhívtak a színpadra. Ott a zsűri elnöke gratulált és felolvastak egy részletet a fogalmazásomból. Nagyon meglepett, hogy én kaptam a díjat, szinte még most sem tudom teljesen elhinni.
– Mi volt a jutalmad?
– A díj a legjobb idegen nyelvű fogalmazásnak ítélt elismerés volt, egy könyv, ami a tavalyi legjobb fogalmazásokat tartalmazza egy kötetben – mondta Toplak Anna.
A díjazottakat Ljubljanában a Pionirski Domban várták, ahol ünnepélyes keretek közt vehették át elismeréseiket.
toplak LJ
MCSi Design