kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Pesti levelek: Gyönyörű az idő…

pesti1618Április 8-án zajlottak a 2018-as magyarországi országgyűlési választások. Külföldön és a határon túl is lehetett szavazni. A fővárosban azon a vasárnapon rengetegen vonultak az urnákhoz. Budapesten két szavazókört nem sikerült bezárni este 7 óra után, mivel a rengeteg átjelentkező és a rossz szervezés miatt kígyózott a sor. Ezeken a helyeken, aki 7 óráig beállt a sorba, leadhatta a szavazatát. Az Eötvös utcában és a Bocskai úton csak késő este került sorra az utolsó szavazó, addig az NVI (Nemzeti Választási Iroda) nem hozta nyilvánosságra az eredményeket.

A szavazáson való részvétel nagyon magas volt, s ez alapján az ellenzék és a többség a kormányváltás gondolatával is eljátszott, legalábbis kétharmados Fidesz-többségre nem számított. (Utóbbi viszont a múlt hétvégén, az összes szavazat megszámlálásával bizonyossá vált.)

A választás estéjén az Oktogonon spontán tüntetés alakult ki. A Fidesz a Bálnában ünnepelt, Vona Gábor, a Jobbik elnöke bejelentette, hogy lemond, s az ellenzék többi tagja sem örült a kialakult helyzetnek. Másnap a városban szinte csak arról beszéltek, hogy lehetetlenség, ami történt, ennyien nem bízhatták a következő négy évünket is a jelenlegi kormányra. Vidéken az NVI eredményei szerint tarolt Orbán Viktor pártja, a fővárosban viszont az ellenzék támogatottsága volt nagyobb.

Múlt szombaton, április 14-én megtörtént az első, Mi vagyunk a többség! nevet viselő, magánkezdeményezésből létrejött tüntetés. A tömeg délután vonult az Operától a Kossuth Lajos térig. A Momentum támogatói külön gyűltek össze a Liszt Ferenc téren és közösen csatlakoztak a tömeghez. Fiatalok és idősek egyaránt képviseltették magukat. A turisták nagy részét nem zavarta a mellettük vonuló tömeg, a Parlamenthez közeli vendéglátóipari egységekben önfeledten vacsoráztak.

Maga a tüntetés fesztiválszerű volt. Magyar, EU-s zászlók, transzparensek. Felszólalt Lányi Örs, a tüntetés meghirdetője, Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus, Homonnay Gergely író, tüntetés-szervező; egy gimnazista lány a saját verset szavalta el. A tüntetők követelték (és követelni fogják) a szavazatok újraszámlálását, gyűlöletkampány helyett szabad sajtót akarnak, pártatlan közmédiát, tisztességes választást, új választási törvényt, s hogy az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért. A beszédek után a tömeg elénekelte a Himnuszt és az Örömódát.

Ezzel véget ért a rendezvény. A tüntetők nagy része elhagyta a teret. De volt, aki az Oktogonon folytatta, volt, aki maradt. Sokan, főleg a fiatalok, a Deákra (azaz az Erzsébet térre) vonultak át, hiszen a meleg idő már egy ideje kedvez az ottani éjszakai szokásoknak. S ott is folyt tovább a beszélgetés a politikáról. De a jókedv nem hiányzott. Ezen az estén legalább a kocsmák, üzletek jól jártak.

Szombaton 2.0 Mi vagyunk a többség – tüntetés a demokráciáért! a Kossuth téren. Bár a múlt heti tömegben voltak olyanok, akik szerint előbb-utóbb megunja a nép, de lehet, hogy nem. S akkor koncertek meg egyéb események helyett tüntetésekre fogunk járni...

Üdvözlettel Budapestről:

Szűcs Katarina

MCSi Design