kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Minden születés csodálatos, megismételhetetlen esemény

szulesz1818A gyermek megszületése a családban igazán örömteli esemény, az anyának azonban a szülés kiszolgáltatott helyzetében komoly segítségre is szüksége van; ebben nyújtanak támaszt a szakképzett szülésznők, régi nevükön a bábák. Munkájuk és tevékenységük fontosságára minden évben május 5-én hívják fel a figyelmet, amikor a szülésznők napját nemzetközi ünnepeljük. Ebből az alkalomból Kovač Karolinával, a muraszombati kórház szülészeti osztályának diplomás szülésznőjével beszélgettünk, aki eddigi 15 évnyi munkája során mintegy ezerötszáz gyermeket segített a világra.

– A pályaválasztásakor mi vezérelte, mi terelte úgy az életét, hogy az egyik legszebb, felemelő szakma mellett döntött?

– Egyrészt kihívásnak tartottam a szülésznői szakmát, hiszen minden egyes baba megszületése csodálatos, egyedi, megismételhetetlen esemény. Másrészt pedig a munkakör összetettsége is vonzott, hiszen itt nem lehet mindent előre megtervezni. Az elején, bevallom, voltak kételyeim a szakmai oldal miatt, de amikor megtapasztaltam a születés csodáját, egyértelműen eldőlt, hogy erre a munkára vagyok hivatott.

– Manapság milyen szerepet tölt be a szülésznő szülés közben?

– Sokan azt gondolják, a bábák csupán a szülést segítik, de ez nem így van. Dolgoznak a nőgyógyászati rendelőkben, a gyermekgyógyászati osztályokon és védőnők is. Ezzel a tevékenységünk, amely elsősorban a nők gondozását jelenti, már fiatalkorban megkezdődik és elkíséri őket egy életen keresztül. Igaz viszont, hogy a leggyakrabban a szülészeti osztállyal párosítják a bábák említését. A leendő anyák életük legfontosabb pillanataiban találkoznak velük. A feladatunk a szülés levezetése, a helyzetek gyors felismerése és a megfelelő intézkedés a nőgyógyásszal együtt. Ez egy adrenalin-emelő munka is, amit a szülőszobában a változatosság, a rögtönzés kényszerít ki. A mai napig minden szülést másként élek meg, minden levezetett szülés egy egyedi alkalom.

– A tapasztalataiból kiindulva hogy látja, az évek alatt megváltoztak a szülő anyák?

– Igen. Egyrészt nagyon tudatosak és tájékozottak lettek. Tömérdek információval rendelkeznek, ami sokszor már súrolja is a pozitív határokat. A tájékozottságot addig a pontig támogatom, amíg a várandós anyukák még képesek kiszűrni a hasznos és a segítő információkat. Sajnos az emberi bealítottságunk gyorsabban összpontosít a negatívumokra. Emellett a közösségi portálokon, fórumokon gyakrabban lehet a pozitív élmények helyett a ritkábban megélt rossz élményekről olvasni. Sokszor viszont ebből táplálkoznak az anyukák, és ilyenkor szem elől tévesztik a szülés lényegét. Ezért inkább a szakirodalom olvasását ajánlom.

– Ezek szerint a nők mostanában érzékenyebbek, mint korábban voltak. Jobban is félnek a fájdalomtól?

– Mivel a szülési fájdalom leírása nehéz és nem hasonlít semmilyen korábban tapasztalthoz, a folyamatot mindenki másképp éli meg. Az elsődleges, hogy megengedjük a szülés sajátos menetét, amelyben a szülésznők és a nők csak irányítói és kísérői vagyunk a folyamatnak. A tapasztalataimból kifolyólag pedig elmondhatom, igen, a nők érzékenyebbek, mint korábban voltak. Ez pedig a rosszul kezelt információkon és a fájdalomtól való félelmeken alapszik. Tudni kell, hogy ez egy egyedi fájdalom és nem rosszindulatú. Ilyenkor a saját test feletti önkontrollra kell összpontosítani és lényeges a lazítás képessége is. A kettő mindig nem megy egyszerre, és ilyenkor segítünk bizonyos fájdalomcsillapítókkal, gyógyszerekkel, epidurális érzéstelenítéssel. Fontos viszont a nő és a bába között kialakuló együttműködés és bizalom.

– Egy személy jelen lehet a szülésnél; a legtöbbször ezzel a kiváltsággal az apák élnek?

– A leendő apák szinte kivétel nélkül jelen kívánnak lenni a szülésnél, így támaszt nyújtva a szülő anyáknak. Van, aki aktívan bekapcsolódik a vajúdás fázisaiba, figyelmezteti a partnert a megfelelő légzésre, így a nők gyorsabban megnyugodnak és könnyebb az együttműködés. Ezért a szülészeti osztályon az apák vagy más kiválasztott személy jelenlétét támogatjuk és ösztönözzük is.

– A muraszombati kórház nőgyógyászati és szülészeti osztálya az újabbak közé tartozik. A korszerű feltételek mennyire befolyásolják a minőségi munkát és az anyukák közérzetét a szülőszobában?

– A munkakörülményeink minőségi szintje a többi szülészeti egységekhez viszonyítva színvonalas. Négy kényelmes szülőszoba biztosítja a magánszféra védelmét, valamint rendelkezésre áll a szüléshez szükséges összes felszerelés, beleértve egy műtőt is. Egy szoba vizes szülésre is alkalmas. Hogy a minőségi feltételek mellett a tíz bába is színvonalas munkát végez, az is igazolja, hogy az ország más régiójából is jönnek hozzánk szülni a nők.  

– Tavaly mennyi gyermek született az osztályon? Beszélhetünk a régiónkban egyedi sajátosságokról?  

– Tavaly nálunk 941 újszülött jött a világra, ami valamivel kevesebb volt a korábbi évekhez viszonyítva. Idén április közepéig pedig 253.

A régiónk sajátossága, amit kiemelnék, a nők szerénysége. Amennyire tudom, nem annyira „követelőzőek”, mint másutt. Türelmesek és bizalmasak, a szülés levezetésénél könnyen vezethetők és közreműködők. Többször nekünk kell őket buzdítani a beszélgetésre, ami a szülés közben fontos, hiszen csak így tudjuk biztosítani a minél nagyobb kényelmet annak érdekében, hogy a szülés pozitív élményként valósuljon meg.  

– Külföldön gyakori az otthonszülés, de nálunk erről csak elvétve lehet hallani.

– Az országban bizonyos feltételek és útmutatók mellett engedélyezett az otthonszülés. Szakmai szemszögből viszont amennyiben bonyodalmak lépnek fel, veszélyesebb és kockázatosabb a kórházban szülésnél. Ehhez a régiónkban a kórház és a települések közötti távolság is hozzájárul. Személyesen nem ellenzem ezt a szülési módszert, ha a nő tisztában van a következményekkel.  

– Idén a szülésznők nemzetközi napját hogyan ünneplik meg?

– Ez a nap alkalmas arra, hogy felhívjuk a figyelmet a tevékenységünkre, a munkánkra. A cél pedig az országos szintű találkozás, a kötetlen beszélgetés és a tapasztalatcsere. Több éven keresztül Šmarna gorán gyűltünk össze ezen a napon, idén pedig Celjéből érkezett kezdeményezés a találkozó lebonyolítására.
MCSi Design