kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Május 13-án ismét a második vágányról

vaganyref1918Szlovénia szavazópolgárai május 13-án megismételt ügydöntő referendumon szavazhatnak a Divača–Koper vasútvonal 2. vágányának építéséről, üzemeltetéséről és működtetéséről szóló törvény sorsáról. Az Európai Bizottság 109 millió eurós támogatása a második népszavazás kimeneteléig befagyasztva áll.

A népszavazást azért kell megismételni, mert a tavaly szeptember 25-i referendummal kapcsolatban fellebbezést nyújtott be a népszavazás kezdeményezője, Vili Kovačič. A Legfelsőbb Bíróság döntésével március 14-én érvénytelenítette a népszavazást, amelyen országos szinten csupán 20,55 százalékos volt a részvétel, ennek többsége (53,47 százalék) pedig a törvény mellett szavazott. A részvétel Lendván országos szinten a 13,95 százalékkal a legalacsonyabbak között volt, a voksolók 59,61 százaléka pedig támogatta a törvényt. A referendum így a népszavazás kezdeményezői szempontjából sikertelen volt, hiszen a választók többsége támogatta a kormány által beterjesztett törvényt a második vágány megépítéséről. Kovačič azért fellebbezett, mert úgy vélte, hogy a kormány nem megengedett kampányt folytatott, amelyben csak a projekt pozitív hatásait hangsúlyozták. Kovačič kiemelte, hogy a kormánykampány 97 ezer eurót emésztett fel. A Legfelsőbb Bíróság véleménye szerint a kampányban a projekt minden vonzatát ismertetni kell, s így határozatával visszavonta a szeptemberi referendum eredményét. A bírósági döntést figyelembe véve az Országos Választási Bizottság a második vágány kiépítéséről szóló kormányjavaslatot május 13-án megismételt népszavazásra írta ki.  

A Divača–Koper második vágány beruházási értéke 961 millió euró, amit az EU is társfinanszíroz. A támogatásból az Európai Bizottság az előkészítői munkálatokra 44 millió eurót már jóváhagyott, a többi 109 milliót viszont a megismételt referendum kimeneteléig befagyasztotta. A második vágány hossza 27,1 kilométer, a villamosított vonal 160 kilométeres sebességgel haladást tesz lehetővé. A második vágány mint közforgalmú vasúti infrastruktúra üzemeltetésével, működtetésével, fejlesztésével az állam a 2TDK társaságot bízta meg. A projektbe jelentős hányadban beszállna Magyarország is.
MCSi Design