kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Right Profession II szakértői konferencia

rightprof2018A Right Profession II – Megfelelő szakmákat a régió fejlődéséért című projekt a sikerrel zárult korábbi kezdeményezésnek a folytatása. Célja a keresett műszaki szakmák promóciója, nagyobb fokú megismertetése a határ mindkét oldalán. Ezt tapasztalatcserékkel és a jó gyakorlatok, példák megismertetésével kívánják elérni.

A Right Profession II 2014–2020 projekt célja hozzájárulni a munkaerőpiac szerkezeti aránytalanságainak csökkentéséhez, valamint a régió távlati terveinek és a munkáltatók részéről keresett szakmák jobb megismertetése. Az Interreg SI–HU projektpartnerei, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) és a Muravidéki Gazdasági Kamara (MGK) a múlt szerdán szakértői konferenciát szerveztek Muraszombatban, melyen a szakképzést helyezték a középpontba. Ezúttal a magyarországi oktatási központok, valamint a gazdasági és az iparkamara, a vállalkozásfejlesztési alapítvány, a duális képzőközpont vezetői osztották meg tapasztalataikat, megállapításaikat a szlovén oktatási intézmények képviselőivel.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója a központ működését és a jó oktatási gyakorlatokat mutatta be. Nemrégiben indult el Magyarországon a duális képzőközpontok rendszere, melyeket vállalkozások alapítanak. Céljuk a szakiskolás diákok gyakorlati oktatása, a szakma alapos megismerése, a lehetőségek bemutatása. A konferencián előadás hangzott el a pályaorientáció szerepéről, a munkaerőpiacon hátránnyal indulók képzési és elhelyezkedési támogatásáról, a duális képzőközpontok létjogosultságáról. Mivel a projekt célcsoportjai a diákok, az oktatók és a munkaerőpiac szereplői, ezért a kezdeményezés nagymértékben hozzájárulhat a térség hiányszakmáinak szakember-pótlásához. Zala megyében és a Muravidéken szinte azonosak a keresett szakmák, ezek elsősorban a vendéglátásban, a gép-, a fém- és az építőiparban, valamint az egészségügyben vannak.

A muraszobmati szakértői konferencia résztvevőit Grah Robert, az MGK igazgatója és Verger Renáta, a ZMKIK projektmenedzsere üdvözölte. Utóbbi többek közt kiemelte, hogy a ZMKIK pályaválasztási programsorozatán belül júliusban Kisinas Tábort szerveznek a 7. osztályos tanulók részére Lentiben (július 2–6.), ahova muravidéki gyerekeket is várnak.
MCSi Design