kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Pesti levelek: Mozgalmas májuskezdés

pesti2018Április vége és május eleje mozgalmas időszaknak bizonyult. Az időjárás pedig a tavasznak ellentmondva magasabb hőmérsékleteket produkált, csak egy-két fokkal kevesebbet, mint az nyáron megszokott. A múlt hétben a rendszeres kisebb-nagyobb záporok lehűtötték a levegőt, így a tavaszi kabátot is fel lehetett venni. A szép idő alatt a következők történtek.

Budapest Belvárosában május 1-jén tartották meg a VI. Nagy Futamot földi és légi parádéval. A rendezvény miatt a Belváros nagy részét lezárták. Az esemény után szabadon lehetett sétálni a forgalomtól elzárt szakaszon, miközben rendbe hozták a Formula–1-es versenygépek, rali- és túraautók, versenymotorok és versenykamionok által megterhelt útszakaszt.

A város több másik pontja sem pihent aznap. A Városligetben szervezték meg a legtöbb embert vonzó majálist, az idei a IV. volt a sorban. Itt rengeteg mindennel lehetett találkozni: koncertekkel, egyéb programokkal. A Liget egy része vidámparkká alakult, a gyerekek szüleik kíséretében álltak sorban a különböző csodaszerkentyűknél. Erre a napra kikapcsolódás helyett a Momentum Mozgalom tüntetést szervezett. A délutáni órákban a Szabadság térről a Kodály köröndre vonult a tömeg, ahol Fekete-Győr András, a párt elnöke mondott beszédet.

Óbuda napját május 3. és 5. között tartották meg, immár 12. alkalommal. A programok, mint minden évben, ingyenesek voltak. Sok egyéb program mellett koncertek várták a résztvevőket a Fő téren és a Kobuci-kertben. Többek közt fellépett A kutya vacsorája és a Kiscsillag zenekar is.

Május 8-án volt a parlamenti alakuló ülés. A Jobbik napokkal az ülés előtt bejelentette, lebontják a Parlament köré tervezett kordont, amire a tüntetések miatt lett volna szükség. Végül kordon nem volt, így a kordonbontás is elmaradt. A Kossuth teret élő erő védte, miután az országház elől már eltüntették a délelőtt ott tüntetőket, de az esti tüntetés nem maradt el. A képviselők felvették mandátumaikat, letették az esküt.

Mindeközben a Trefort-kertben már elkezdődtek a már hagyományos Bölcsésznapok. Idén is három napon át tartott a programsorozat, minden nap színes programok várták az ELTE-BTK kampuszára látogatókat. Csütörtökön borkóstoláson is részt lehetett venni. A késő délutáni órákban kezdődtek a koncertek, amik este értek véget. Május 11-én a Pázmány-napnak hála ki lehetett pihenni az elmúlt három nap fáradalmait.

Az egyetemi bulizás a csúcspontján volt az elmúlt napokban. Az egyetemi programok (Bölcsésznapok, Lágymányosi Eötvös Napok, Tavaszi Napok az ELTE Márton Áron Szakkollégiumában…) igyekezték tompítani a beadandók és zárthelyi dolgozatok okozta feszültséget. Az energiáinkra ugyanis szükség lesz a továbbiakban is. A szorgalmi időszak utolsó napjait éljük, a nagy hajrát. Utána megint belecsapunk a vizsgaidőszakba, amikor a jó egyetemista fő elfoglaltsága a tanulás-vizsgázás kombóból fog állni. Sok sikert nekünk!

Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina

MCSi Design