kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Bodza, hajdina, tőzike, tündérkert és orchideák

garden22181Az Interreg SI–HU Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg a GardEn határon átnyúló idegenforgalmi hálózat, melynek vezető partnerei a moráci község és Lenti város. A program célja a térség vonzerejének növelése, a kevésbé fejlett vidéki területek bevonása termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztésével.

Lentiben tartották meg az Interreg keretében megvalósuló GardEn határon átnyúló idegenforgalmi projekt nyitórendezvényét. A megnyitón Horváth László lenti és Glavač Alojz moráci polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelték a térség természeti adottságai jobb kihasználásának fontosságát, főleg a gyógyvizes turizmust és a vele kapcsolatos úgynevezett lágy tartalmak fejlesztését. A GardEn idegenforgalmi program (összértéke 560 ezer euró, megvalósítási határidő 2020) partnerei még a lenti Gyógyhelyünk Egészségturisztikai Közalapítvány és a moráci TIC Turisztikai-Információs Központ. A projekt a Morác és Lenti közötti rurális térséget karolja fel, fejlesztését a helyi adottságokra (virágokra, kertekre, energiára) alapozza, így növelve az idegenforgalmi vonzerőt. A program egyik jelentős eleme a kulturális és természeti örökség védelme, a kevésbé fejlett vidéki területek termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztése, valamint az innovatív turisztikai programcsomagok létrehozása.

garden22182A kertgazdálkodás témájában öt idegenforgalmi termék kerül kialakításra: az Illatos és gyógyító bodza, a Gyógyító hajdina, a Tőzike, a Tündérkert és az Orchidea összefoglaló névvel jelölt csomagok. Ezeket fesztiválokon, piknikeken népszerűsítik majd, de tanulmányok és receptgyűjtemények is készülnek négy nyelven, Lentiben pedig gasztroudvart alakítanak ki.

Az energia témakörben a térségi energiaparkokat összekötő ösvény jön létre a lenti Szent György Energiapark – Hetés Kapuja – Barátság Park – Bakonaki-tó – Morác – Lukačevci útvonalon. Az energiaösvényről szórólapok és más ismertető anyagok készülnek, szintén négy nyelven. Az újonnan kialakított termékcsomagok promóciós háttereként többek közt egy honlap is működik majd, de vásári részvételeket is terveznek, illetve ajándéktárgyakat is készítenek.

A GardeN projektről a nyitókonferencián részletesebben Róka Bernadett szólt a lenti egészségturisztikai közalapítvány és Pajalič Matejka a moráci TIC részéről.
 
 
MCSi Design