kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Szlovéniában is terjed a veszélyes baktérium

bakterium24181Az elmúlt hónapokban leginkább a Földközi-tenger különböző országaiban lehetett látni a híreket a Xylella fastidiosa baktérium egyre nagyobb kártevéséről: pálmafák, olajfák, ültetvények pusztulásáról lehetett olvasni. A veszélyes kór közben elérte a szlovén tengerpartot is, de könnyen terjedhet a kontinens belseje felé is. A kórokozó leküzdésére uniós szabály van érvényben, a közvéleményt értesítette az illetékes szlovén hatóság is.    

A baktérium a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődését, a levélhervadást és ágszáradást, az elhalást és törpülést, súlyos fertőzéskor a fapusztulást. A baktérium jelenleg az egyik legsúlyosabb károsító, amely az EU közös növény-egészségügyi szabályozása alapján a karanténlistán szerepel minden EU-s országban. A baktériumfaj az amerikai kontinensen őshonos, onnan hurcolták be Tajvan szigetére. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították.

bakterium24182A kórokozó elleni fellépést nehezíti, hogy nem egységes fajról, hanem annak négy alfajáról van szó. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mely alfaj veszélyeztetheti a termelt kultúrát. A baktériumfajnak ugyanis összesen több száz gazdanövénye van, amelyek különböző mértékben vagy egyáltalán nem fogékonyak az egyes alfajokra. Az alfajtól és az éghajlati viszonyoktól függően a baktériumfertőzés különböző, eltérő mértékű pusztuláshoz vezethet.

Olaszországban például (2013) a „pauca” alfaj egy törzse („CoDiRO”) jelent meg, Közép-Amerikából valószínűleg fertőzött leanderekkel került be és már több mint 1 millió olajfa pusztulását okozta. Azok környezetében pedig már kimutatták mandulán és leanderen is. Ezen felül számos más (körülbelül 18) gazdanövényéből a cseresznye, az őszibarack, a szilva és a dísznövények is veszélyeztetettek. A szőlő ugyanakkor nem gazdanövénye ezen törzsnek, míg magának a „pauca” alfajnak igen. Németországban a cseh határ közelében (2016) egy leanderből vett mintából a „fastidiosa” alfajt határozták meg, amely többek között a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce-betegséget okozza. Egyelőre sok a bizonytalanság a lehetséges kár nagyságának felbecslésében. A Xylella melegigényes baktérium, és a mostanában egyre gyakoribbá váló hosszú, forró nyarak a tartós, száraz időszakokkal növelik a kockázatot. A globális felmelegedéssel egyre növekvő szerepe lehet a baktériumnak térségünkben is. A Xylella fastidiosa behurcolásának legnagyobb veszélyét a tünetmentesen fertőzött növények behozatala jelenti. Vagyis nagyon fontos, hogy utazásaink során ne hozzunk haza semmilyen növényt, illetve szaporítóanyagként vesszőt, hajtást sem, a növényeket csak megbízható helyen vásároljuk otthon is!  Azért kell mindent megtenni a bekerülés megakadályozására, mert ha már megtelepedett, a terjedését biztosítják a növények faszövetéből táplálkozó kabócák. Közülük a tajtékos kabóca egész Európában, így térségünkben is széles körben elterjedt.

MCSi Design