kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Mi újság, ifjúság?

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Pintér Örsi Sarolt, 6. osztály

 

 

 

Kamaszoknak szóló tippek a nyári szünidő eltöltéséhez

A nyári szünidőt mindenki alig várja. Csakhogy a tinik nagyon hamar elunják magukat, még a strandon is képesek unatkozni. Néhány tippet kínálunk most nektek, amivel elüthetitek az időt, ami kirángat benneteket a halálos unalomból.

 

Készíts zenés videoklipet!

Az okostelefonoknak számos funkcióját ismered, különböző videós alkalmazások letöltésével klassz nyári filmeket tudsz készíteni. A nyaralás, a táborozás vagy csak egy nap a barátokkal szuper témát kínálnak, amit a számítógépedre lementve, zenét hozzáadva örök emlékként raktározhatsz el. Ha nem vagy túl jártas a szerkesztőprogramok világában, akkor egyszerűen csak próbáld ki a time-laps funkciót – a legtöbb okostelefonon megtalálható –, ezzel felgyorsítva nézheted vissza a felvételeket, ami igazán vicces.

Redezz pikniket otthon a barátokkal!

Úgy szervezd, hogy mindenki hozzon magával harapnivalót vagy innivalót, így senkinek sem okoz nagy kiadást a piknik. Ha van felfújható medencéd, akkor fürödhettek is. Tollasozzatok, focizzatok, rendezzetek kidobót a vizes lufikkal, szóval élvezzétek a gondtalan nyári szünidőt. Este rakjatok tábortüzet és süssetek szalonnát, vagy éppen pillecukrot. Ha még ez sem elég, állítsatok sátrakat és aludjatok a szabadban!  

Szervezz egész estés mozimaratont!

Most tényleg van idő végignézni újra a kedvenc sorozatodat vagy a legjobb vígjátékokat. Erre is meghívhatod a legjobb barátaidat, süssetek popkornt, vagy hozzon magával mindenki egy-egy doboz fagylaltot, gyümölcsöt, amiből készíthettek fagyikelyhet. Nassolás közben nézzetek végig egy teljes évadot abból a sorozatból, amely iránt mindannyian rajongtok, akár egész éjszaka, hiszen lesz idő másnap pihenni.

 

Sportos kihívás!

A nyár a legalkalmasabb arra, hogy egy új kihívásba belevágj. Kezdj el például futni és kétnaponta emeld a távot. Ha kezdő vagy, akkor először csak 100 métert fuss, majd gyalogolj vissza. Másnap ugyanezt a távot fusd le oda-vissza. A harmadik napon pihenj, a negyediken pedig növeld plusz 50 méterrel oda-vissza. Néhány hét múlva már két-három kilométert le fogsz tudni futni gond nélkül. Három-négy naponta iktass be pihenőnapot, aztán folytasd! Ugyanezt megteheted bicajozással, úszással is. Szeptemberre fittebb leszel, mint bármelyik osztálytársad!

Tanulj meg palacsintát sütni!

Vagy valami mást, a lényeg, hogy készíts saját magad, segítség nélkül valami finomat, amivel megleped a családodat vagy a barátokat. Meglátod, milyen jó érzés, ha sikerül például a kedvenc desszertedet vagy valami komolyabb ételt elkészíteni.

 

Menj gombászni!

Kelj fel korán és menj el a szüleiddel vagy nagyszüleiddel gombászni. Ez kicsit olyan, mint a kincskeresés. Nem is gondolnád, milyen sikerélmény gombát találni. Otthon figyeld meg, hogy pucolják meg és készítik elő az erdő termését szüleid. Legközelebb már ebben is segíthetsz.

 

Menj pecázni!

Próbáld ki a horgászást! Nem csak a fiúknak, a lányoknak is izgalmas, amikor horogra akad egy halacska. Hogy ne unatkozz, miközben kapásra vársz, vigyél magaddal újságot, magazint, keresztrejtvényt, társasjátékot, kártyát, vagy csak napozz a tóparton, és közben hallgass zenét a fülhallgatóddal. 


Játssz az állatoddal!

Most aztán tényleg van idő a házi kedvencekre. Vidd el Blökit sétálni vagy fésüld ki a cicád felesleges bundáját. Az is elég, ha csak naponta fordítasz annyi időt rájuk, hogy megsimogatod őket, ételt adsz nekik vagy pár percet játszol velük. Boldoggá tehetd a kis állatodat és még a te lelkednek is jót tesz.

 

Rakj rendet a szobádban!

Egy napot igazán feláldozhatsz arra a szünidőből, hogy rendet csinálj és lomtalaníts a szobádban. Túl sok kacat gyűlik össze a tanév folyamán, amelyek nem csak a szekrényeidet nyomják, de valamiért téged is szó szerint összenyomnak. A használhatatlan dolgokat dobd ki, a megunt cuccokat ajándékozd el. A kinőtt ruháidat dobd fel a netre vagy cseréld el a barátaiddal. Ha a szobád felfrissül, hidd el, te is jobban fogod érezni magad.

 

Plusz egy kihívás

Próbáld meg egy teljes héten át egyszerű telefon módban használni a mobilodat, vagyis csak arra, amire eredetileg kitalálták. Kapcsold ki az adatforgalmat, és a wifit! A számítógépedet se kapcsold be! Játszd azt, hogy a világban egyszer csak megszűnt az internet, és most bizony egy teljes hétig nélküle kell élned. Lesz időd megkeresni személyesen a barátokat, lesz okod olvasni, bicajozni, focizni, görkorizni, strandolni. És még segíteni is lesz kedved otthon a szüleidnek. Ez a kihívás valójában könnyebb, mint gondolnád. Egy próbát megér!
MCSi Design