kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Megérintette őket a történelem és a kutatás szele 

level6A rédicsi kiállításmegnyitóval ért véget június 27-én a 28. Nemzetközi Levéltári kutatótábor, amelyet idén is két, egy szlovén és egy magyar településen, Bogojinán (Bagonya) és Rédicsen szerveztek a fiatalok számára.

A záró kiállításon a táborszervezők, a Maribori Területi Levéltár és a Zala megyei partnerintézménye, a Zala Megyei Levéltár nevében az alapító és kezdeményező, Gyimesi Endre beszélt a kezdetekről és az eredményekről. – Mindjárt a kezdetekkor egy komoly nehézséggel találtuk magunkat szembe: a szomszédban dörögtek a fegyverek, de a Tornyiszentmiklóson és Pincén rendezett tábor a határőrség és a lakosság aktív közreműködésének köszönhetően eredményes volt. A cél akkor is az volt, hogy a határ mindkét oldalán gyűjtsük az emlékeket, fedezzük fel mindazt, amik összekötnek bennünket. Másrészt hogy a fiatalok megismerkedhessenek a két ország történelmével, illetve múltjával, továbbá betekintést nyerjenek a levéltári munkába. Persze akkor még nem gondoltuk, hogy a kezdeményezés megéri a 28. alkalmat. A leghasznosabb hozadéka a tábornak persze az lenne – fogalmazott Gyimesi –, ha a táborozók később a maribori, a szombathelyi, illetve a pécsi történelem- tanszéken kötnének ki, hogy hivatásul válasszák a levéltári munkát és a történelem-kutatást.   

 

 

Šövegeš Lipovšek Gordana, a Maribori Területi Levéltár levéltárosa, egyben a szlovéniai koordinátor is eredményesnek nevezte a tábort. Bár egy 1900-as keltezésű Énekeskönyvön kívül nem találtak egyéb ritkaságot, a 12 diák mégis elégedetten távozott. A bagonyai új templom építésének időszakából, a templomépítő Jožef Gjuran plébánosról is találtak egy fotót. A hat táborozási nap alatt nagyon jól érezték magukat, s annak meghosszabbítását követelték. Ezek mind–mind olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a fiatalokat érdekli a terepmunka, a gyűjtés és a történelem. A kiállítás anyagát Rédicsről Bogojinába szállítják, ahol az augusztusi Košič-napoknak lesz az egyik kísérőrendezvénye.

MCSi Design