kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

Fazekas Napok Magyarszombatfán

fazekas2818A hétvégén zajlott az Őrség egyik legkiemelkedőbb népművészeti rendezvénye, a XVII. Fazekas Napok Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár Magyarszombatfán. A rendezvényen, melyet a fazekas szakma seregszemléjeként emlegetnek, magyarországi fazekas és egyéb kézműves mesterek mutatkoztak be munkáikkal, portékáikkal.

A rendezvény keretében felavatták a falu új közösségi pajtáját, mely már a vásár ideje alatt koncerteknek és népzenei fellépőknek adott helyet.

A háromnapos program pénteken kezdődött polgármesteri köszöntővel, szakmai előadásokkal. Az én kerámiám, az én világom címmel Fazekas Lajos, a népművészet mestere, majd Kilenc hónap „Vadkeleten” címmel Bangó Alíz előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A délutáni órákban nyitotta meg kapuit a fazekas- és kerámiatermékek kiállítása a helyi kultúrházban, melynek keretében a „Gerencsérek Katalóniában” fotókiállítást is bemutatták.

Az igazi vásári forgatag és a fesztiválhangulat szombaton és vasárnap teljesedett ki. A fazekastermékek kirakodóját és a kapcsolódó rendezvényeket Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Területi, Tervezési és Területfejlesztési Bizottságának elnöke nyitotta meg. A két nap folyamán számos program közül válogathattak az érdeklődők, megtartották többek között a hagyományos főzőversenyt, melyen ezúttal Csekefa csapata büszkélkedhetett a legjobb bográcsgulyás címmel. Továbbá a korongozási bemutatók nyomán az egész napos szabadtéri korongozáson bárki kipróbálhatta, hogyan formálódik az ujjai közt az agyagedény. A szakmabeliek számára pedig megtartották a kétfordulós korongozó versenyt is. Történelmi játékok, gyermekfoglalkozások, kvízjáték, íjászat és még vívás is szerepelt a szabadidős programok közt.

Az új pajta színpada sem maradt üresen. Szombat este Török Ádám és a Mini adott élő koncertet, másnap pedig egész délután zajlott a népzenei és néptánccsoportok bemutatkozása. Fellépett a Kutyakölykök táncegyüttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes és a Szökős Néptáncegyüttes. Színvonalas, az őrségi gerencsérek hagyományai előtt méltó módon tisztelgő rendezvényt tartottak Magyarszombatfán.

MCSi Design