kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Éjszakai tűzoltógyakorlat: bajba jutott turisták mentése

tuzolto2918Péntek este a vendvidéki Szakonyfalu Önkéntes Tűzoltóegyesülete szervezésében és meghívására közös tűzoltógyakorlaton vettek részt a szlovén és magyar önkéntes tűzoltók. Az eseményen Szlovéniából Hodos, Kapornak, Domonkosfa és Dolinc tűzoltói voltak jelen.

A gyakorlaton összesen több mint hatvan tűzoltó működött együtt. Az esemény legfőbb támogatója a Szlovén Köztársaság Határontúli Szlovénekért Felelős Hivatala volt, az eseményen a Vas megyei katasztrófavédelmi kirendeltség egysége is jelen volt.

A helyiek a szakonyfalui sportpályán fogadták a közreműködő határontúli egyleteket, a gyakorlatok viszont a településen kívül, egy erdős területen folytak. A mentésről Nagy Norbert, a Szakonyfalui ÖTE parancsnoka számolt be lapunknak. – A helyi civilek közreműködésével különféle helyzetekben kellett a kollégáknak közösen ellátniuk a mentési feladatokat. A gyakorlat arra épült, hogy egy turistacsoport a sötétben eltéved az erdőben és különféle balesetek érik őket. Az első szakaszon az eltévedt, sérült csoport felkutatását és kimentését kellett a tűzoltóknak végrehajtaniuk. A második helyszínen a viharban kirándulókra zuhant fa alól kellett a mentést elvégezni, valamint egészségügyi személyzet segítségével ellátni és hordágyakon kiszállítani a sérülteket. A harmadikon pedig szakadékba zuhant egyéneket kellett kötéltechnika segítségével kijuttatni. Azért szerveztünk ilyen gyakorlatot, mert a településünk olyan térségben fekszik, ahol nagy létszámban fordulnak meg a turisták, ezért az ilyen helyzetekre is fel kell készülni. A szlovén egyesületek bevonását pedig azért láttuk szükségesnek, mivel határmenti települések vagyunk, az erdős területek pedig gyakorlatilag összeérnek, így bármikor segítséget tudunk nyújtani egymásnak.

A gyakorlat mind a magyar, mind pedig a szlovén önkéntes tűzoltókat újszerű és eddig példátlan élethelyzetek elé állította. Mindkét fél kitűnő tapasztalatszerzési lehetőségként élte meg a közös éjszakai gyakorlatot, melynek bizonyos elemeit a jövőben talán a gyakorlatba is beleveszik a helyi felkészülések alkalmával. 

Bočkorec Dušan, a Hodosi Tűzoltószövetség parancsnoka elmondta, hogy ez a rendhagyó éjszakai gyakorlat hasznos volt a tűzoltóik számára, hiszen olyan viszonyok között találták magukat, amik a valóságban is megtörténhetnek. A tűzoltók kiválóan vették az akadályokat és az együttműködés is zökkenőmentesen folyt a magyarországi kollégákal. A mentési akciók során használt eszközöket szakszerűen használták és minden helyzetben magabiztosak voltak.

A hodosi és a kapornaki egylettől öt-öt tűzoltó, a domonkosfai egylettől hat tűzoltó, a dolinci egységtől pedig kettő vett részt a gyakorlaton. Immár második alkalommal vállaltak szerepet a goricskói önkéntesek ilyen jellegű nemzetközi együttműködésben.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben