kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Áttérni az egészséges életmódra

belovic3118Mag. Belović Branislava (képünkön jobbról) két új, egyelőre csak számítógépes formátumokban – magyarul is – hozzáférhető szerzői művét mutatták be szerdán a Szlovén Vöröskereszt Területi Egységén Muraszombatban.

A Lahko jem – Ehetem című tanácsadó és receptgyűjtemény a kettes típusú diabéteszben szenvedő betegek számára készült, míg ennek egy változata a túlsúlyos és elhízott embereknek szól.

A sajtótájékoztatón a szerző elmondta, a két publikációhoz az ételek elkészítési módjánál található kalória-mutató táblázatok mellett a fotókat is egyedül készítette el a feltálalt ételekről, ahogy ő tréfásan megjegyezte, „egyesítve a hasznosat a kellemessel”.

A szakember, aki írásait lapunkban is közzéteszi állandó rovatában, ismételten kifejtette: az egészséges alapanyagokból készült ételeket egészséges módon kell elkészítenünk, s nem utolsósorban táplálkozási tervet is kell készíteni. A szakember hangsúlyozta, a cukorbetegek számára készített ételeknél a már meglévő betegségekkel (így például a magas vérnyomásssal) is számolni kell.

Petrás Teodóra magyar fordító kifejtette: a szerzővel már két éve működik együtt, a fordításai pedig eddig a rádióadások (MMR) anyagának a fordítására terjedtek ki. Magáról a munkáról elmondta: fontos a szavak és szövegek hiteles fordítása, de emellett a stílusra és az író és az írás szellemiségét is át kell tudni adni. Ez nem mindig egyszerű dolog, de szép tapasztalat is egyben.       

Belović Branislava arra az újságírói kérdésre, mely szerint mennyiben lehet a betegségek megelőzéséhez és azok kezeléséhez a táplálkozással hozzájárulni, elmondta: – Néha már nagyon kevés odafigyeléssel is lehet eredményt elérni, a terápia részének tekintett mozgással meg különösen. Egy azonban még ennél is fontosabb, hogy a családunkat is az egészséges életmódra való áttérésre ösztönözzük, következetesen, megszakítások nélkül. Ez utóbbin múlik az egész!

MCSi Design