kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Az igazi gyógyulás bennünk kezdődik

biorezo3118Az egészséges táplálkozás már gyermekkora óta fontos szerepet töltött be a lendvai származású Lešnjak Sendi életében, hiszen sikeres cselgáncsozóként oda kellett figyelnie az étkezési rendjére. Azóta az élete Ljubljanába sodorta, ahol táplálkozástudományi szakemberként és biorezonancia-terapeutaként végzi a munkáját. Utóbbiról az Egészségügyi Minisztériumnál orvosgyógyászati licencet szerzett.   

Sendiben fiatalkorában rögződött az egészséges életmód szükségessége, hiszen a jó nemzetközi cselgáncseredmények az egészséges táplálkozást is megkövetelték. A Lendván befejezett középiskola után az életútja a fővárosba vezette, ahol diplomát szerzett és a Moja bioresonanca rendelőben biorezonanciával és táplálkozási szaktanácsadással foglalkozik. Emellett egészségügyi előadásokat is tart.

– A Ljubljanába költözésemmel számomra az aktív sportolás befejeződött, most rekreatív jelleggel a jóga, a pilátesz torna, a hegyi túrázás és a kerékpározás maradt – mondja az egykori élsportoló.

– Az egészséges életvitel tehát régóta jelen van az életében és a munkája is ebbe az irányba vitte. Táplálkozástudományi szakemberként az egészséges életmódot hangoztatja és az alternatív egészségügyi módszerekhez is folyamodik. Hogyan foglalná mindezt össze?

– A sportkarrieremmel párhuzamosan fiatal koromban kezdtem el kutatni az emberi test működését. A biológia és a táplálkozástudomány területén végzett egyetemi tanulmányokkal pedig alaptudást szereztem klinikai dietetikából, a biokémiából, az emberi test élettanából. A korszerű orvostudomány túlzottan egyirányú és tüneti irányítottságú felfogásával azonban nem voltam kibékülve. Engem valójában az emberi testben és annak az egyes sejtjeiben zajló, az „előírtaktól” eltérő folyamatok érdekeltek leginkább, amire a hagyományos orvostudomány nem nyújt megfelelő választ és nem keresi a megoldásokat. Viszont pont ezekben az eltérésekben bújik meg nagyon sok korszerű betegség – a pajzsmirigybetegségek, a reumás ízületi gyulladás, az elhízás, a krónikus kiégés és sok más. Az foglalkoztatott például, hogy egyes személyek bizonyos ételektől miért híznak és egyesek miért fogynak. Az okok különbözőek, mert minden ember egyedülálló, ezért az egységes felderítési háttérfolyamathoz több holisztikus tudás szükséges. Így mélyre ható kutatásokba kezdtem a hagyományos kínai, az ortomolekuláris és az energiagyógyászatban (biorezonancia), amivel új tudások tárultak fel előttem.

– Az Egészségügyi Minisztériumnál orvosi biorezonancia-terapeuta licencet szerzett. A betegek milyen panaszokkal fordulnak Önhöz segítségért?   

– Az egységes egészségmegőrzői hozzáállásom elvezetett az orvosi engedéllyel rendelkező biorezonancia-terapeuta címhez, ami szakmai vizsgát jelentett az Egészségügyi Minisztériumnál. Ezzel a munkámban összekötöm a hagyományos orvostudományt az energiagyógyászattal, a tradicionális kínai és ortomolekuláris tudománnyal.

A betegségek alapja a legtöbbször egy energiaprobléma, amely abból keletkezik, hogy a szervezet az energiaáramlásnál képtelen reagálni a rendellenességekre.  A biorezonancia pedig feloldja azokat a problémákat, amelyek a szervezetben az egyensúly felbomlását okozzák, majd a rezonancia a gyógyulás útján az egyensúlyba helyezést serkenti.  A szakmai segítségemet a leggyakrabban a bélrendszeri nehézségekkel, az autoimmun betegségekkel, a krónikus fáradság szindrómával, a fejfájásokkal és a bőrproblémákkal küzdők igénylik, de növekedést tapasztalok a pajzsmirigyes betegségek területén is. A kezelés hatása nagymértékben függ az egyéntől és a krónikus helyzettől, de pozitív eredmények már egy hét után megmutatkozhatnak. Egyeseknél csupán új étrend ajánlása szükséges, vagy vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása. Ez viszont közel sem jelenti a végleges gyógyulást és a bajok forrásának megszűnését. Az egyénnek tudnia kell, hogy a kezelések mellett is rögös a gyógyulás útja, amihez a legtöbbször életmódváltozás szükséges. Ugyanis nincs varázspálca, amely egyszerűen kitörli a több éves vagy évtizedeken keresztül fennálló testi egyensúlyhiány emlékét és a mostoha életstílus nyomait, habár sokan ezt szeretnék.  

– Melyek a modern életmód étkezési rendjének legnagyobb csapdái és melyek az ebből eredő panaszok?

– Elsődlegesen a túl nagy mennyiségű étel fogyasztása és minőségi szempontból a túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása a fő gond: az előre elkészített, rántott ételek és nyalánkságok, a fehérlisztből készült termékek, a gyorskaják, a cukros üdítők – a lista szinte véget nem érő. Itt vannak még a tejtermékek és az állati húsból készült termékek, főleg a sertéshús. Az egészségtelen táplálkozás szinte már az anyaméhben megkezdődik, és végigkíséri a gyermekkort a felnőtt korig. A tápanyagokban szegény élelmiszerek éveken keresztül való fogyasztása, a pszichikai gondok, a kevés mozgás, a rohanó életvitel, a gyógyszerek túlzott használata mind felborítja a benső egyensúlyt. A test ugyanis mindig jó irányba vezet, csupán tudni kell azt meghallgatni és követni. 

– Hogyan tudunk a legkönnyebben hozzájárulni az egészségükhöz és a jobb közérzetünkhöz?

– Kerüljék az összes káros élelmiszert és a túlzott mennyiségű étkezést. Főleg alvás előtt, mert ezzel megzavarják a szervezetük regenerációját. A modern ember sejtjeiből krónikusan hiányzik a víz és az ásványi anyagok, a vitaminok, az aminosavak, amit a tápanyagokban gazdag ételekkel lehet megszüntetni. Az étrenden szerepeljen sok zöldség, gyümölcs, magok, hajdina, köles, ritkábban hazai termesztésű szerves hús, tojás és hal. Ne feledkezzünk meg az egészséges zsírokról és olajokról – avokádó, tökmag, kendermag, szezám, napraforgó, továbbá a kókusz, olíva, omega-3, feketeköménymag és dió. A gyógyulás és a jobb közérzet érdekében pedig mindig mindenkinek lelkére kötöm, hogy ne múljon el nap mozgás nélkül, és törekedjenek a mély hasi légzésre, amely aktiválja a méregtelenítési folyamatokat, lazítja az ideg- és hormonrendszert, valamint a kötőszövetek feszességét.
MCSi Design