kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Létrejött a Mura bioszféra rezervátum

bioszf32181Az indonéziai Palembangban az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának idei éves konferenciáján a Mura menti területet rezervátummá nyilvánították. Területe 29 ezer hektár és 16 községet ölel fel. A partnerek a csatlakozási nyilatkozatot augusztus 2-án írták alá Nagypalinán. A cél a természeti sokszínűség megőrzése.

Szlovéniában eddig négy térséget tartottak nyilván bioszféra rezervátumként (Júliai-Alpok, Karsztvidék, Kozjansko és a Sotla vidéke), július 25-től az UNESCO védnöksége alá tartozik a Mura mente is. Azon kívül, hogy ez az első Északkelet-Szlovéniában, egyben az első a világon, mely öt államban lévő (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia) bioszféra rezervátum része (Mura–Dráva–Duna). A Mura az árterületével együtt a nyilvántartott 685 bioszféra közé került. Jaklin Damjan, a programot vezető Nagypalina Község polgármestere elmondta: az UNESCO elismerte a Mura természeti kincseinek rendkívüli gazdagságát, a jelentős kulturális és történelmi örökséget, valamint a lakosságnak a folyóhoz való hagyományos kötődését. A szervezet a rezervátum területén a fenntartható fejlesztési modell megvalósítását látja megfelelőnek, ami fontos szempont.

bioszf3218A Mura bioszféra tehát a természeti kincsek világtérképére került, ennek kinyilvánítása pedig mérföldkövet jelenthet a terület nemzetközi védelmében. A fenntartható fejlődés révén a partnerközségek gazdasági hatásokra is számítanak. A területen a természetvédelem a helyi lakosságnak és a mezőgazdaságnak nem jelent újabb korlátokat, bár fenntartások vannak ezzel kapcsolatban. – Az UNESCO-védnökség a természetvédelemre irányul, de egyben a káros hatásokat előidéző nagy beavatkozási tervek, például a vízerőművek építése elleni tiltakozásnak is világos jele – fogalmazott Arno Mohl, a Mura–Dráva–Duna WWF programvezetője. – Nem tiltásról, hanem a beruházások megvalósítási módjáról van szó – tette még hozzá.   

A Mura bioszféra rezervátum az osztrák–szlovén–horvát–magyar országhatár között terül el mintegy 29 ezer hektáron. A programhoz 16 község csatlakozott, ezek vezetői a partnerséget augusztus 2-án Nagypalinán aláírásukkal is megerősítették, többek közt egy faevezőre írt aláírásokkal is. Ezzel létrehozták a Mura menti fejlesztési partnerséget, elkészítik a szükséges természetvédelmi beavatkozások tervét, mint a Mura medrének mélyítése, a hullámtéri erdők helyzete, a környezetbiztonság, az ártéri mezőgazdaság.

MCSi Design