kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Marjan Šarec az új miniszterelnök

sarec3418A Szlovén Országgyűlés még a múlt héten 55 szavazattal miniszterelnököt választott Marjan Šarec személyében. Az alakulóban lévő baloldali kisebbségi kormánykoalícióban lassacskán kirajzolódik az egyes pártok szerepe, sőt már konkrét tárcavezető nevek is megjelentek a nyilvánosságban.    

Az Országgyűlésben Marjan Šarec miniszterelnöksége összesen 55 parlamenti képviselő szavazatával nyert megerősítést. Az 55 szavazat ellenére az alakuló kormánykoalíció kisebbségben lesz kénytelen kormányozni, Marjan Šarec listája (LMŠ), az SD, a Alenka Bratuškek pártja (SAB), a Desus és az SMC pártok ugyanis csak 43 szavazattal rendelkeznek (a többséghez 46 szavazatra van szükség a 90 fős parlamentben), de „külső projektpartnerként” megkapták a 9 fős Levica-frakció szavazatait is, illetve a két nemzetiségi képviselő – Horváth Ferenc és Felice Žiža – ígéretet tettek, hogy nem döntenek a koalícióról, de a többséget szerző formációt támogatják –, valamint egy anonim ellenzéki szavazatot is.

A koalíciós pártok vezetői közben nagyjából már meg is beszélték az alakuló kormány tárcafelosztását is.  Ezek szerint Marja Šarec pártja a miniszterelnöki poszt mellett vezetné az egészségügyi, a belügyi, a közigazgatási és a pénzügyi tárcát. Az SMC vezetné a külügyet – Miro Cerar eddigi kormányfő –, a területrendezési és környezeti tárcát, a szociálisügyi tárcát és a gazdasági tárcát. Az igazságügyi, az oktatási és a művelődési minisztériumot az SD vezetné azzal, hogy Dejan Židan pártelnök lenne a parlament elnöke, míg a két alelnököt a Desus és az LMŠ adná. A honvédelmi és a mezőgazdasági tárcát a Desus kapná, míg a SAB az infrastrukturális és kohéziós, illetve a határon túli szlovénekért felelős tárcát vezetné. Az alakuló kormánykoalíció egyébként már megjelölte munkájának prioritásait, a legfontosabbnak az egészségügy rendbetételét jelölték, de több pénzt szeretnének fektetni az oktatásba és a kultúrába, illetve ingyenessé szeretnék tenni az óvodát.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben