kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Pesti levelek: Sok az ember, kevés a víz

levelek3418Egy hete ért véget a Sziget. A fesztivál hét napon át látta vendégül a világ különböző országaiból érkező fesztiválozókat és a rengeteg fellépőt, akik között idén ott volt a Gorillaz, Parov Stelar, Lana del Rey, a Mumford&Sons, Dua Lipa és az Arctic Monkeys is. A titkos wc-buli idén sem maradt el. A Sziget fesztivál miatt átalakult az Óbudai-sziget környéke, de a közlekedési változásokat a város többi része is megérezte.

Mivel rengeteg külföldi tartózkodott a városban, látványosan megnövekedett a tömegközlekedéssel utazók száma. A városból a fesztivál helyszínét legkönnyebben a H5-ös HÉV-vel lehetett megközelíteni. A Filatorigát megállóban ebben az időszakban hangosbemondón magyarul és angolul is tájékoztatták az utazóközönséget, kihelyezett jegypénztárak működtek. A hétköznapoktól eltérően szinte az összes megállóban jegyellenőrzést folytattak. A rendre a rendőrség és a biztonsági őrök ügyeltek. A Sziget végeztével megfogyatkozott az itt tartózkodók száma, de ennek ellenére még mindig rengetegen tartózkodtak az utcákon.

Hétfőn, augusztus 20-án az államalapítást ünnepeltük. Az ünnepet kísérő rendezvények már szombattól elkezdődtek. A Clark Ádám tértől a Döbrentei térig lezárt területen rendezték meg a Magyar Ízek Utcáját. Az eseményen az idei ország tortáját is meg lehetett kóstolni, a Komáromi kisleányt, avagy a cukormentes nyertest, a Három kívánságot, valamint a 2018-as év Szent István-napi kenyerét, a Várhegyi Derest is. A Várkert Bazár előtt szombaton a NAGY-SZÍN-PAD verseny sikeres résztvevői, köztük a Jetlag és a Mörk koncertjeire szórakozhattunk. Vasárnap a Gellért-szobor lábánál fellépett az AWS is. Hétfőn a Kossuth téren a megszokott események zajlottak. A délelőtti órákban a vízi és légi parádét tekinthették meg az érdeklődők, a Duna Országház előtti szakaszán. A Szent István-bazilikában délután tartották meg az ünnepi szentmisét. 20-án este kilenctől közel fél órán át csodálhatták meg rengetegen a hagyományosan megrendezett tűzijátékot. Köztük sokan csak részleteket csíptek el belőle, attól függően, hol álltak. Fél tíztől aztán a tömeg elindult a maga útjára. A közlekedés erre az időszakra kicsit lebénult, majd tömött BKK-járatok indultak el ismét. Az éjszaka ezzel nem ért véget…

Ennyit a nemrégiben zajlott főbb eseményekről. Budapestnek pedig időközben új látványossága akadt: az extrém alacsony vízállású Duna. Érdekes fotókat lehet készíteni róla, és biztosítja például egy esti panoráma-teázás létrejöttét a Margit híd pillérei közötti zátonyon. De az alacsony vízállás persze nem tesz jót a hajózásnak, a teherhajók rakományuk egyharmadát képesek csak szállítani, a kikötők kihasználtsága csökken, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták. Reméljük, hamarosan visszatér minden a normális kerékvágásba. Addig is élvezzük a nyarat, például limonádét kortyolgatva a Fellini Római Kultúrbisztróban, Buda északi részén.

Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben