kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

56. AGRA: sokrétű volt a magyar bemutatkozás

agra3518Szombaton Gornja Radgonán megnyitották az 56. AGRA Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárt, melyen Magyarország partnerországként vesz részt.

Kihívás van éppen elég, hangzott el a megnyitó felszólalásaiból, Janez Erjavec igazgatótól az éppen leköszönő Dejan Židan mezőgazdasági miniszterig, a parlament elnökéig ki-ki sajátos szemszögből közelítve a témához. Erjavec kifejtette, az AGRA már régen több a hagyományos értelemben vett vásári rendezvénynél, múlt, jelen és jövő találkozásáról van szó. – Jelen esetben a generációk találkozása is kíván lenni, amelyben a fiatalok is nagyobb számban vesznek majd részt – mondta. Az idei vásáron kiemelt hangsúlyt kapott a szlovén mezőgazdaság fiatalítása és a rentábilis gazdálkodásba vetett bizalom megerősítése, hiszen csak így lehet a fiatal gazdákat rávenni az ágazatban való tevékenységre, a családi gazdaság átvételére. Ez ugyanis az utóbbi évek legnagyobb gondja.

A vásáron vendégként jelen volt Kiss Miklós Zsolt magyar agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is, aki a magyar standokat végigjárva Balaskó Józseffel, a Muravidéki Gazdák és Vállalkozók Egyesületének elnökével is találkozott. A közös magyar kiállítás keretében a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. keretén belül tömörülő 19 vállalat mutatkozott be. A hálózat a mezőgazdaságot, az élelmiszerfeldolgozó-ipart, az egészségmegőrzési és egészségügyi technológiát, a gépészeti tervezést, az elektronikát és a gépjárműveket, az információs és kommunikációs technológiát, a környezetvédelmet, a kulturális és kreatív iparágat, a képzést, a sportközgazdaságtant és a városfejlesztési megoldásokat fogja össze.

 

 

Hogy minél több sikeres üzlet köttessen

 

slohu3518A keddi magyar–szlovén üzletemberfórum résztvevőit és vendégeit – köztük Boris Jesih szentgotthárdi szlovén konzult, Kovács Ildikó és Illés Lajos gazdasági attasékat – Héra József, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. lendvai irodájának vezetője köszöntötte. A mintegy 2,5 éve működő kft. tevékenységéről – mely hamarosan a Külügyminisztérium égisze alá kerül – Skapinyecz Péter cégvezető beszélt. A hálózat 22 irodát működtet nyolc országban, feladata a külkereskedelmi üzletkötések támogatása, az export segítése, vásárok, fórumok rendezése, képzések szervezése a fiatalok és az induló vállalkozások, a gazdaságot átvevők számára.  

Az üzletemberek kétoldalú találkozói előtt a fórumon Magyar János, az MMÖNK Gazdasági Bizottságának elnöke a muravidéki gazdaságfejlesztési program szerepéről és jelentőségéről szólt. Kiemelte a magyar és a szlovén gazdaságfejlesztési támogatásokat, melyekkel az őshonos magyar nemzetiség gazdasági alapjának fejlődését kívánják segíteni. Hancsik József dobronaki gazdálkodó falusi turizmussal és burgonyatermesztéssel foglalkozik. Termeszt és feldolgoz, a termékeket saját borozójukban „tányéron értékesíti”. A turizmusfejlesztésnél fontosnak tartja, hogy a vendégek – köztük a fiatalok – közelebb kerüljenek a falusi élethez. Gönc Ferenc, a PSG Kft. vezetője tájékoztatót tartott a SeeMeet Slovenia 2018 című dél-közép-európai üzleti rendezvényről, amelyre idén Mariborban október 10 és 11-én kerül sor, főként az IT vállalatokat megszólítva. Tavaly a SeeMeet üzleti rendezvényen 1326 találkozót bonyolított le 134 üzletember 10 ország 104 vállalatából. Idén már 70 cég jelezte részvételét.

-ce, snk

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben