kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

A Lendva-vidéki kőolajbányászat 75 éve

koolaj3518A Polgárság Múzeumában Lendván szombaton megnyílt „A Lendva-vidéki kőolajbányászat 75” éve című ipartörténeti kiállítás.

– Minden évben a Bográcsfeszt ideje alatt a látogatók szórakoztatása mellett a Lendvai Galéria-Múzeum vezetősége törekszik kulturális szempontból is valami újat nyújtani az összegyűlt tömegnek – kezdte dr. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus, a kiállítás rendezője bevezetésül a Polgárosodás, Nyomdászat és Ernyőgyártás Múzeumában felállított legújabb tárlat megnyitása alkalmából.

Erre az évre valóban nem volt nehéz témát választani, hisz idén van a Lendva-vidéki kőolajbányászat elindulásának 75. évfordulója: Petesházán 1943. január 21-én szénhidrogénre bukkantak, s a Lendva-vidéki falu lett a kőolajbányászat központja nem csak a vidéken, hanem a legnagyobb lelőhely is az akkori Jugoszláviában. A Nafta cég még az 1970-es években is komoly jövőt látott az iparágban, de a történet máshogy alakult.

A tárlatot dokumentumszerű fényképek, kéziratok és antik fúrószerkezetek alkotják (a Nafta és a Petrol Geoterm cégek tárgyai), amelyeket modern, művészi értékű fotókkal egészítettek ki. A megnyitón Balažek Anton lendvai polgármester a következőképpen összegezte gondolatait az új tárlatról: – Annak ellenére, hogy az utóbbi években az idegenforgalomra és a környezetbarát iparra került a hangsúly, nem szabad megengedni, hogy feledésbe merüljön a régió kulturális és technológiai öröksége.

A folytatásban fontosnak nevezte a különböző vállalatok együttműködését egy tisztább és a következő generációk számára is élhető jövő érdekében. A kiállítást a polgármester mellett Bizjak Borut, a Lendvai Nafta igazgatója, valamint Jug Miran, a Petrol Geoterm igazgatója nyitották meg. Beszédeikben mindketten a további együttműködés fontosságát emelték ki, valamint szó esett egy állandó tárlat lehetőségéről is, amely hasonló lehetne, mint az ernyőgyárról szóló kiállítás.

A kőolajbányászat történetét bemutató alkalmi kiállítás október 14-ig tekinthető meg. A tárlat anyaga figyelemfelkeltő nem csak a történelemkedvelők számára, hanem azoknak is, akik egy érdekes kiállítás után kutatnak Lendva óvárosában.

Sobočan Vanessa
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben