kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Megalakult a koalíció, várhatóan megszavazzák a kormányt is

koalici3618Még a múlt héten az LMŠ, az SD, az SMC, a SAB és a Desus elnökei, név szerint Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Alenka Bratušek és Karl Erjavec aláírták a koalíciós szerződést, amelyet az így megalakuló kisebbségi kormányt külsőleg támogató Levica is parafált. Ezt követően a már megválasztott új miniszterelnök a parlamentbe megerősítésre benyújtotta a 16 tárcavezető listáját is. A miniszterekről, illetve a kormány összeállításáról a héten dönt a Szlovén Országgyűlés.   

(Képünkön az öt kormánykoalíciót alkotó pártvezér, leendő kormánytagok, illetve a parlament elnöke: Karl Erjavec védelmi, Miro Cerar külügyi, Marjan Šarec miniszterelnök, Dejan Židan parlamenti elnök és Alenka Bratušek infrastrukturális tárcavezető.)

„Több mint két hónap kemény munka van mögöttünk, de végül mindenkinek megköszönöm a konstruktív hozzáállást és a közös pontok keresését” – jelentette ki Marjan Šarec miniszterelnök a szerződés aláírása után, majd hangsúlyozta, nehéz, de eredményes kormányzást vár. Feltételezve az eddigi vagy hasonló gazdasági növekedést, dióhéjban a következő lépéseket tervezi a koalíció: a nyugdíjasok és az alacsonyabb bérekből élők helyzetének javítása, így a bérek 58 százalékáról 63-ra emelkedne a nyugdíjak összege, évi szinten 4,5 százalékos minimálbérnövekedést terveznek 2020-ig, így a minimálbér 442 euróra emelkedne, illetve az eddigi, elvileg csak ideiglenesen érvényes 385 eurós szinten hagyná a szociális segély mértékét is. Emellett a tervezet szerint a személyi jövedelemadó jelenlegi progresszív rendszerében tehermentesíteni szeretnék a középosztályt is. Hivatalos számítások nincsenek még, de az említett intézkedések életbelépéséhez nagyjából egymilliárd euró pluszkeretet kell majd teremteni éves szinten.  A koalíció emellett a NATO-nak adott ígéretek alapján növelni szeretné a hadvédelmi kiadásokat, több pénzt szánnak a tudományra és a kultúrára is. Nem utolsó sorban itt van még az igencsak bátornak nevezhető egészségügyi reform is, amely állítólag nem igényel pluszforrásokat, inkább csak átszervezést, de ezt az állítást nagyon sokan vitatják. Természetesen a nagyobb kiadásokat csak nagyobb bevételekkel lehet fedezni, így például „bújtatott adóként” már bejelentették az úgynevezett „kulturális euró” bevezetését, vagy mondjuk az édes italok erőteljesebb megadóztatását. A bejelentések alapján nem csökkentik a gazdasági válság miatt 22 százalékosra emelt áfát sem, és valószínűleg bevezetik az ingatlanadót is – legalább is megpróbálkoznak vele, habár eddig mindenki tervezte, de végül senki sem lépte meg. A gazdasági szakma, köztük a kamara is leginkább a vállalatok tőkéből származó bevételeinek drasztikus megadóztatása miatt aggódik – nagyjából megdupláznák –, attól tartanak ugyanis, hogy emiatt sok cég inkább külföldön folytatja majd tevékenységét.

A 13. szlovén, Šarec-féle kormányban 16 miniszter lesz, ebből kettő tárca nélküli miniszter. Az LMŠ így a miniszterelnöki poszt mellett négy tárcát vezet majd. A pénzügyi tárca várományosa Andrej Bertonclj, az egészségügyet Samo Fakin, a belügyet Boštjan Poklukar, a közigazgatást pedig Tugomir Kodelja vezeti majd a tervek szerint. Az SD a parlament elnöke mellett három tárcát kapott, így Jernej Pikalo az oktatási, Andreja Katič az igazságügyi, míg Dejan Prešiček a kulturális tárca élére kerülne. Az SMC a koalíciós szerződés szerint négy minisztert adna. Hivatalban hagyná Zdravko Počivalšek gazdasági minisztert, a környezetvédelemért Jure Lebent, a munkaügyért Ksenja Klampfert, míg a külügyért Miro Cerar eddigi kormányfőt tenné felelőssé. A SAB az elnök Alenka Bratušek személyében adná az infrastrukturális, Marko Bandelli személyében a kohéziós tárcavezetőt, illetve Peter Jožef Česnik személyében a határon túli szlovénekért felelős tárcavezetőt. A Desus Karl Erjavec elnököt ajánlja védelmi, míg Aleksandra Pivecet mezőgazdasági miniszternek. A 16 jelölt között kettő volt miniszterelnök, négy volt miniszter, illetve három korábbi államtitkár is lesz. A miniszterelnököt beleértve a kormányban kettő korábbi polgármester is lesz. A 16 leendő tárcavezető között négy nő van. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben