kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Magyar Értékek Tárháza: Murkovics János és ábécéskönyve

ertek36180Murkovics János, vagy szlovénül Janez Murkovič 1839. december 23-án született a mai Mala Nedelján, amit akkoriban Klein Sonntagnak neveztek, és 1917. április 15-én halt meg Lendvahegy településen. A szlovén–horvát származású iskolamester és zenész arról nevezetes, hogy ő alkotta meg az első Gaj-betűvel írt vend nyelvű könyvet.

De mik is pontosan azok a Gaj-betűk és mi a jelentőségük? A Gaj-ábécé a latin ábécén alapul, Ljudevit Gaj, magyarosan Gaj Lajos horvát nyelvész alkotta meg a latin ábécé cseh és lengyel változatából, és 1830-ban Budán publikálta Kratka osnova horvatsko–slavenskog pravopisanja című könyvében. Ezt az ábécét használja a horvát, a szlovén, továbbá a bosnyák, a montenegrói és részben a szerb nyelv is, bár ez utóbbinak a hivatalos írásmódja cirill írással történik.

Murkovics Jánost erre a nyelvészeti és irodalmi szempontból jelentős tettre, az első Gaj-betűs könyv megírására már az is predesztinálta, hogy Stájerországban egy olyan város, pontosabban Luttenberg, azaz a mai Ljutomer mellett született, amely nincs messze Horvátországtól, ahol használatban volt az említett írásmód. Murkovics többnyelvű környezetben nevelkedett fel, hiszen a népiskolát szülőfalujában, az alsógimnáziumot és a didaktikai-pedagógiai tanfolyamot pedig Varasdon végezte. Mielőtt azonban 1859-ben Sopronban befejezte volna a tanárképzőt, preceptorként, azaz segédtanárként oktatott Muraköz több településén, amelyek annak idején a történelmi Zala megyéhez tartoztak, így Strigóváron (Štrigova), Drávavásárhelyen (Nedelišče), Felsőmihályfalván (Gornji Mihaljevac) és Víziszentgyörgyön (Sveti Juraj na Bregu). 1858-ban került a vendvidéki Belatincra, ahol 20 évig dolgozott tanítóként. 1878-ban elfogadta a krajnai Trbovlje bányavárosban az iskolamesteri állást, azonban a következő évben újra Zala megyébe tért vissza. Murkovics Jánost 1879-ben az Alsólendvai Római Katolikus Népiskola főtanítójává és kántortanítójává nevezték ki, amely kinevezésben egyebek között svájci és németországi szakmai tapasztalatszerzéseiről is szó esik. 1896-ban az Alsó-Lendvai M. Kir. Állami Polgári Fiú-Iskola tanárává nevezték ki. 

ertek3618Murkovič Jánoš név alatt 1871-ben írta meg egyetlen, de jelentősnek számító művét, az Abecednik-et. Ez volt az első vend nyelvű könyv, amely nem magyar ábécével íródott, hanem Gaj-típusú betűrendszerrel. Meglátása szerint mivel a magyarországi szlovének – vagy ahogyan akkoriban nevezték őket: vendek – is délszlávok, ennek megfelelően a szláv ábécére kell rátérniük, hiszen addig csak magyar ortográfia szerint írták a könyveket a Vendvidéken. Murkovics János Abecednik című könyve lényegében Bárány Ignác tankönyvének fordítása vend nyelvre. A könyvet az Atheneum adta ki Budapesten, s a következő húsz évben még két Gaj-betűvel írt könyv keletkezett Augustich Imre és Bagáry József révén. Murkovics szorgalmazta, hogy a vendek is térjenek át a szlovének és horvátok által használt ábécére, amely törekvés a 20. században meg is valósult. Az új helyesírásnak az előnye abban állt, hogy ezzel a vend nyelvű irodalom közelebb került a szomszédos délszláv rokon népek irodalmához és írásmódjához, a hátránya pedig abban, hogy az új írásmód nem tudta visszaadni a vend nyelv teljes hangvilágát, amely a magyar nyelv több jellegzetes fonémáját is ismeri. Azonban a következő évtizedekben a hatalom úgy tekintett a Murkovics által kiadott könyvre és a Gaj-betűs ábécére, mint eszközre, amely segítségével a vendek közelebb kerülnének az erősödő délszláv nemzettudathoz, ezért használatát visszavonták. Csak az I. világháború befejezte és az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése után sikerült Klekl Józsefnek és Szakovics Józsefnek rendszeresíteniük az újnak számító Gaj-ábécét a vend nyelvben.

Murkovics János 1905-ben vonult nyugdíjba, és Lendvahegyen élt haláláig, ott is van eltemetve a Szentháromság-kápolna melletti temetőben. A róla fennmaradt történetek szerint kulcsszerepelt játszott az Alsólendvai Tűzoltóegylet fúvószenekarának létrehozásában és működésében.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben