kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Korzó-díj a Vágtán

cim vagta3818A Muravidék idén is nagy kedvvel és szeretettel vett részt a Nemzeti Vágtán Budapesten. A Hősök terén ott voltak lovasaink, Szlovénia színeit a Nemzetközi Futamban a petesházi Grebenjak Matej védte, harmadik helyezést érve el, a Vágta Korzón pedig a muravidéki stand nyerte az első díjat. „Ferku báttya pincijiben” a muravidékiek hetési népviseletbe öltözve betekintést nyújtottak a valamikori szüreti munkálatokba, a látogatókat a legjobb borokkal, pálinkákkal, vágottzsíros kenyérrel kínálták.

 

 

Vágtai sokadalom a Hősök terén, a Muravidéké a Korzó-díj

 

Lovasversenyek sora, amatőrök erőpróbája, lovasok szakmai seregszemléje, települések bemutatkozása, gasztronómiai és kulturális színesség jellemzi a Nemzeti Vágta nagyszabású rendezvényét. Ünnep minden benevezett településnek, dicsőség a lovak és a lovasok számára Magyarország egyik történelmi főterén, a budapesti Hősök terén a hét vezér szobrai körül lovagolni. A muravidéki részvétel mérlege: Korzó-díj a standnak, a bemutatkozásnak, a petesházi Grebenjak Matej pedig harmadik lett a Nemzetközi Futamon.  

A háromnapos rendezvényen – szeptember 14–16. között – a lovak és a lovasok erőpróbáinak lehettünk szemtanúi, valamint a hagyomány és a modernitás összekapcsolásának. A Nemzeti Vágta a számos Kárpát-medencei elővágta után a nagy zárórendezvény, melyen száznál több ló és lovasa vett részt egy-egy település képviseletében. A regionális csatákat megvívva az elővágták első három helyezettje juthat el az ország szívébe, Budapestre. Aaz elővágták megszervezésével indulási jogot nyernek az annak otthont adó települések is.

A déli harangszót követően vette kezdetét szombaton a Nemzeti Vágta ünnepélyes megnyitója, melyet köszöntőbeszédek sora és a vágta ünnepi menete követett. A Nemzeti Lovas Díszegységet követően felvonultak a kétnapos rendezvény szereplői is, köztük a legkisebbek, a Győri Ördöglovasok, az Epona Lovasikola résztvevői, de a csikósok sem maradhattak el. A díszes menetben mutatkoztak be a résztvevő 72 település lovasai is, akik a bevonulást követően megtették ünnepélyes fogadalmukat. A speciális versenypályán a Családok Éve kapcsán kiemelt figyelmet kaptak a legkisebbek a Kishuszár Vágta keretében, melynek 18 indulója három előfutamban mérte össze a tudását, s öt versenyző jutott a vasárnapi döntőbe. Idén a leggyorsabb kishuszár címet Sepsiszentgyörgy lovasa, Kolumbán Örs-István nyerte Fatima nevű póniján.

Ezt követően 12 előfutamban a települések lovasai versenyeztek, köztük a Muravidéki Vágta győztesei is, akik ugyan nem kerültek be a vasárnapi középfutamokba, de biztató eredményekkel zárták a futamaikat. Hosszúfalut az 1. előfutamban Biró József Fox LS nevű lován, Petesházát a negyedikben Horváth József Korax Roven Zsonglőr hátán, míg Dobronakot Somi Erik Infernó nevű lován képviselte. A regionális versenynek otthont adó Lendva színeiben Göntér Mario biztonsági okokból végül nem lépett pályára Bajkál nevű lovával.

Az Európai Mobilitás Hete keretében vasárnap lehettünk tanúi a Nemzetközi Futam elődöntőjének és döntőjének. Idén a brit testőrség lovasezredének, a Household Cavalry-nek a tagja, Owen Watkins is elfogadta a meghívást. A mezőnyben így rajthoz állt az Egyesült Királyság, Ausztria, Csehország, Kína, Magyarország, Mongólia, Románia, Suriname, Szerbia, Szlovákia, Törökország és Szlovénia lovasa. A futam első helyezettje Kína képviseletében Li Fangge lett, másodikként Dejan Davidovic ért célba Szerbia színeiben. Szlovéniát a Muravidéki Vágtán szerzett győzelme nyomán Grebenjak Matej képviselte. A lovakat hagyományosan a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok biztosítja minden nemzetközi részvevőnek, és a versenyt megelőző csütörtökön sorsolják ki Bábolnán a részvevők lovasok jelenlétében. Teodor Kolarič tavalyi első helyezését követően idén is dobogós helyen, a harmadik helyen végzett a szlovén versenyző.

A Nemzeti Vágta döntője a késő délutáni órákban fejeződött be. Idén ismét nem történt címvédés, hisz a tavalyi győztes, Petrik Tamás Vicces nevű lován nem került be a döntőbe. A három és fél körös távot Temerin település képviseletében Nagy Arnold futotta le a leggyorsabban Fantázia nevű lovával, így átvehette a bajnoknak járó ötmilliós fődíjat, egy évig birtokosa lehet a vándordíjnak, kapott egy 1848-as huszárszablyát, továbbá tulajdonosa lesz egy huszársarkantyú aranyozott másának is. A második helyezett Colonia Victoria hátán Kun Ferenc lett Rózsaszentmártonból, aki emellett a Szentkirályi Fair Play Díjat is elnyerte. A harmadik helyezést a Pogányról érkezett versenyző, Ács Linda érte el My Boy Mennydörgés nevű lovának nyergében.

A lovas események mellett idén is az Andrássy út teljes hossza adott helyet a Vágta Korzónak, melyen a településeket bemutató vásári forgatagnak lehetünk tanúi. A muravidéki csapat idén „Ferku báttya pincijit” tárta a korzón sétálók elé. A muravidékiek hetési népviseletbe öltözve betekintést nyújtottak a valamikor régen szüretkor zajló szőlőtaposásba, a pincei kellékekbe és mindemellett az arra járók kóstolhattak is a muravidéki finom borokból, pálinkákból és a vágottzsíros kenyérből. A szüreti sokadalomnak szerves része a mulatozás is, így nem véletlen, hogy a nótaszó nagy tömegeket vonzott a nap során és a korzó zsűrijének tetszését is elnyerte a látvány, így első helyezésben részesítette a standot, melynek velejárója a 2019. évi kiállítási lehetőség és az ahhoz kapcsolódó kommunikációs csomag. A Műcsarnok épületében került sor az ünnepélyes díjátadóra, mely egyben a háromnapos rendezvény záróeseménye is volt.
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben