kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Bizalmat kapott a kisebbségi kormány

kormany3818A szlovén parlament szeptember 13-án, a választások után három hónappal bizalmat szavazott Marjan Šarec (LMŠ) kisebbségi koalíciós kormányának. A 90 képviselő közül az ötpárti koalíció – LMŠ, SD, SMC, SAB és a DeSUS – 43 tagja, valamint Horváth Ferenc magyar és Felice Žiža olasz kisebbségi képviselő támogatta, 34-en ellene szavaztak. A korábbi bejelentésektől eltérően a Levica (Baloldal), amely 9 szavazatával kívülről támogatta volna a kisebbségi kormányt, tartózkodott, mert nem értett egyet bizonyos miniszterek személyével.

A 13. szlovén kormányban 16 miniszter van, közülük kettő tárca nélküli. Az LMŠ a miniszterelnöki poszt mellett négy tárcát vezet: a pénzügyi tárcát Andrej Bertoncelj, az egészségügyet Samo Fakin, a belügyet Boštjan Poklukar, a közigazgatást pedig Rudi Medved. Az SMC négy miniszterrel van jelen: hivatalban maradt Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter, a környezetvédelmi és területrendezési minisztérium élére Jure Lebent, a munka- és családügyi minisztérium élére Ksenja Klampfer nevezték ki, míg a külügyminisztériumot Miro Cerar eddigi kormányfő vette át.

Az SD a parlament elnöke mellett három tárcát kapott: Jernej Pikalo az oktatási, Andreja Katič – eddigi védelmi miniszter – az igazságügyi és Dejan Prešiček a kulturális tárca élére került. A SAB a pártelnök, Alenka Bratušek személyében átvette az infrastrukturális minisztériumot, Marko Bandelli a kohéziós tárcavezető, Peter Jožef Česnik a határon túli szlovénekért felelős tárcavezető lett. A DeSUS elnöke, Karl Erjavec, eddigi külügyminiszter a védelmi minisztérium élére került, Aleksandra Pivec a DeSUS kvótájából a mezőgazdasági minisztériumot vette át.

kormany38182A kormány még a kinevezés estéjén megtartotta első ülését és kinevezte az államtitkárok többségét. A Muravidékről – a közvélemény meglepetésére – a határon túli szlovénekért felelős tárca államtitkára lett Belec Olga (SAB), a muraszombati Diana szálló tulajdonosa és igazgatója.

 

Horváth Ferenc a nemzetiségi bizottság elnöke

Az Országgyűlésben felálltak a bizottságok. A nemzeti közösségekkel foglalkozó bizottság elnöke Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő lett, alelnöke Žiža Felice olasz nemzetiségi képviselő. A bizottság tagjai Brinovšek Nada (SDS), Doblekar Boris (SDS), Koprivc Marko (SD), Korče Jerca (LMš), Novak Ljudmila (NSi), Pojbič Marijan (SDS), Tašner Vatovec Matej (Baloldal), Zabret Andreja (LMš) és Žnidarič Mojca (SMC) képviselők.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben