kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

RoboCup: a legjobb innováció díját kapták

robot38181Nagy kihívás, komoly megmérettetés és egyben elismerés is részt venni a robotikai világversenyen. A RoboCup olimpiát június 15-e és 24-e között a kanadai Montrealban rendezték meg, amelyen részt vettek a maribori Elektro- és Számítástechnikai Szakközépiskola (SERŠ) végzős diákjai is – köztük a lendvai Mihailović Krpan Rok –, és Best Innovation Award díjjal értek haza.

robot38182Rok csapattársa Waldhütter Jaka, Firbas Nejc és Hercog Klemen volt, felkészítő tanáruk pedig Waldhütter Miran. A kanadai RoboCup világversenyre kijutott diákok két kategóriában mérték össze tudásukat, a Rescue CoSpace-ben és a Rescue Maze-ben. Rok csapattársával, Waldhütter Jakával az utóbbiban ért el kitűnő eredményt. Mint elmondta, a feladatuk egy mentőrobot kidolgozása volt. A mentőrobot elemi csapásoknál nyújthat segítségét, ezért a robotnak több minden kell tudnia.

 A versenyen a robotnak kétszintű labirintusban kellett mozognia és különböző akadályokkal kellett megküzdenie. A helyiségben érzékelnie kellett a sérülteket is (hőelemek), s jelzések leadásával jelezni az elhelyezkedésüket. A sérülteknél mentőcsomagot kellett hagynia, amiből 12-t vihetett ki. A robotnak a veszélyt jelző fekete színt is fel kellett ismernie, az ilyen területeken nem közlekedhetett. A robot mozgását négy kerék tette lehetővé. Összességében a robotnak kisméretűnek kellett lennie, hiszen a mozgásmező 30x30 centiméter volt. Rok és Jaka a robotra négy meghajtómotort, két kamerát és 23 szenzort szerelt. A szenzorok minden 200 ezredmásodpercben 200 új adatot voltak képesek fogadni. A robot még jobb működését, valamint az adatvétel és mozgás közötti szinkront a fiúk nyolc mikroellenőrző elhelyezésével biztosították. A két diák a robotikai világversenyen bizonyított munkáért megkapta a Best Innovation Award elismerést, a legjobb innovációért járó díjat.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben