kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Négy ország a bűnözés ellen

rendor3818A muraszombati rendőrállomás határvédelemért felelős egysége kedden a hosszúfalui rendészeti együttműködési központtal közösen az egykori hosszúfalui határátkelő helyiségeiben nyílt nap keretében mutatta be tevékenységüket és felszerelésüket.

A határvédelemért felelős rendőrállomást a schengeni övezet bevezetésekor hozták létre. Az egység alapvető feladata a határon átnyúló bűnözés megakadályozása és az illegális határátlépések felderítése, az országban tartózkodás jogszerűségének ellenőrzése. Munkájuk speciális, főleg személygépkocsival járőröznek a muravidéki autópályán. Terepmunkájukat segíti a modern felszereléssel ellátott jármű, amely lehetővé teszi, hogy az adatok jelentős részét már a helyszínen begyűjthessék. Az állomásnak 51 alkalmazottja van.

Amint Šobak Janko, az állomás parancsnoka elmondta, idén augusztusig 30 bűncselekményt vizsgáltak. Hét gépjárműlopást derítettek fel, ebből öt személyautó volt, valamint egy lakóautó és egy traktor. A rendőrök kisebb mennyiségben fedeztek fel drogokat és fegyvereket is. Idén húsz járművet foglaltak le a nem megfelelő papírokkal vezető külföldiektől. A legutóbbi esetük múlt pénteken a muravidéki autópályán történt, amikor a járőrök megállítottak egy olasz rendszámú járművet, amelyben két olasz állampolgár utazott. A jármű ellenőrzése során a rendőrök 107 különböző fajta kutyakölyköt fedeztek fel, amelyeket Olaszországba akartak szállítani. Összértékük a feketepiacon 60 és 70 ezer euró között mozog.

Az egykori hosszúfalui határátkelő épületében működik négy ország rendészeti együttműködési központja is. Itt mintegy 34 rendőr dolgozik Szlovéniából, Magyarországról, Horvátországból és Ausztriából. Vrbnjak Igor, a központ vezetőjének elmondása szerint a négy ország közvetlen kommunikációját a központ biztosítja, munkájuk során a rendőrök saját rendszerükben ellenőrzik a térségükre vonatkozó adatokat. Az elmúlt évben a közös központban 15.910 adatcsere történt.

Végezetül elhangzott, hogy országos szinten az illegális migrációs átkelések száma növekedett, a horvát határon idén több mint hatezer illegális esetet regisztráltak.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben