kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

A demenciával a család élete változik meg

demens3818A demencia jellemzően időskori betegség és általában a 65 év fölött embereket érinti. Szlovéniában több mint 33 ezer beteg szenved benne. Ennek tükrében szeptemberben, az Alzheimer-kór hónapjában több figyelemfelkeltő és tájékoztató akciót is szerveznek az országban, az aktív mozgalmak a Muravidék vegyesen lakott területén viszont még nincsenek jelen.

A társadalmunk egyre jobban elöregszik. A várható életkor mindinkább kitolódik, és amint a századik életévüket megélő emberek száma növekedik, olyan visszatarthatatlanul nagy iramban nő a felejtés-betegségben, vagyis az Alzheimer-kórban szenvedők száma. A demencia első tünetei a 65 év feletti személyeknél jelentkeznek általában, a 80 év feletti korosztályban minden ötödik, a 90 évesek között pedig minden második embert károsít. Szlovéniában a betegekről nem vezetnek regisztert, de nem hivatalos adatok szerint több mint 33 ezer személy szenved a betegségben.

A demencia, a szellemi hanyatlás súlyos hatással van nemcsak a demenciás betegekre, hanem az egész családjukra is. A betegség tünetei egy ártatlan feledékenységgel kezdődnek (hova tette a kulcsát, a szemüveget), majd jelentkezik az orientációvesztés, a családtagok felismerésének nehézségei, a lecsökkent ítéletképességgel. Egyre jobban romlik a memória és csökken a gondolkodóképesség. A betegség folyamata visszafordíthatatlan, az orvostudomány mai állása szerint csupán lassítható. A betegség az egész család életét megváltoztatja, ezért egyre fontosabb, hogy a betegség kiemelt közegészségügyi és szociális prioritást legyen.

Szlovéniában a demenciás személyek, hozzátartozóik és gondozóik megsegítését a Spominčice (Kéknefelejcs) országos nonprofit szervezet végzi. Aktív, szerteágazó tevékenységével, szakmai előadásokkal, támasszal, tájékoztatással, rendezvények szervezésével, önsegítő csoportokkal segíti a betegek és hozzátartozóik tövises mindennapjait. A Kéknefelejcs szervezetnek a Lendva-vidéken nincsen tagszervezete, a legközelebbi Ljutomerben található. Az otthoni ellátásban lévő betegek hozzátartozóinak Belatincon a Janko Škraban otthonban a szervezet keretében működik egy önsegítő csoport, ahol szakmai segítséget nyújtanak és felkészítik a hozzátartozókat a betegek megfelelő ellátására. A csoport minden második csütörtökön találkozik. Az otthonban a szervezet révén januárban megnyitották az úgynevezett demens-barát pontot is, ahol a nap 24 órájában kérhető segítség akár a hozzátartozók, akár a betegek részéről. A létrehozott pontokkal a szociális és egészségügyi ellátórendszerben dolgozók számára a megfelelő tudást biztosítják a demenciával járó változásokról, hogy a dolgozók így segítséget tudjanak adni az érintett hozzátartozóknak és betegeknek. Ilyen pontot a héten a radányi Dosor Idősek Otthonában is megnyitottak, és a ljutomeri Kéknefelejcs egyesület közreműködésével Alzheimer Café elnevezésű rendezvényt szerveztek, amellyel támogatást nyújtanak a demenciában szenvedők családtagjainak. A mozgalom Hollandiából indult azzal a céllal, hogy a demenciával élők és családtagjaik, valamint gondozóik számára keretet biztosítson a rendszeres találkozásra, amelynek során szakember jelenlétében tájékozódhatnak a betegségről, kötetlen beszélgetésen vehetnek részt és tapasztalatokat oszthatnak meg.

Milyen a helyzet ezen a téren például Lendván? Špilak Franc, a lendvai idősek otthonának igazgatója elmondta, az otthon lakóinak egyharmadánál jelentkeznek demenciás tünetek, a betegség mintegy húsz személynél diagnosztizált. A lakókkal a minisztériumi program szerint foglalkoznak és mindennapos aktivitásokat folytatnak. Egyelőre nem tervezik a demens-barát pont létrehozását, az otthoni gondozásban lévő betegek hozzátartozói viszont bármikor fordulhatnak információkért az otthon szakmukatársaihoz. Ezzel a lehetőséggel gyakran élnek is a családtagok, hangúlyozta, emellett az alkalmazottak a minisztériumon keresztül szervezett képzéseken vesznek részt folyamatosan.

Szeptemberben, az Alzheimer-betesgég hónapjában számos rendezvényen kereszül tájékoztatnak a betegségről és több helyen csatlakoznak a Séta az emlékezetért elnevezett nemzetközi mozgalomhoz. Lendván a sétát szombaton a Domania Puconci intézet szervezi meg, amely az idősek otthoni gondozásának szolgáltatásával foglalkozik. Dominić Alen, az intézmény igazgatója elmondta, a betegségek világnapjaihoz igyekszik minden alkalommal csatlakozni a Domania is, ezzel hozzájárulva a tájékoztatásához és figyelemfelkeltéshez. Lendván ugyan a Domania nem végez szolgáltatást, de az7t tapasztalják, hogy egyre több idős ember ragaszkodik a minél hosszabb otthon maradáshoz. Ezért az otthoni gondozásra – történjen az hozzátartozói vagy szolgáltatói szinten – egyre nagyobb szükség lesz, így a szakmai támaszra is.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben