kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Pesti levelek: Új korszak elé nézünk

pesti3818Kedves Olvasó! Újra itt az ősz. A természet lassan más színekbe öltözik, a nap sugarai másképp ragyognak, s Budapesten, mint mindig, a dolgok átalakulóban vannak. Az egyetemek még a szorgalmi időszak legelején tartanak, a hallgatók még szorgalmasan látogatják kurzusaikat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kollégiumai körül zajlik az élet. Szeptembertől az ELTE Nagytétényi úti kollégiuma, frissen felújítva biztosít lakhatást a hallgatók számára. Jelenleg a Márton Áron Szakkollégium felújítása miatt ez a kollégium vette át a határon túlról érkező hallgatók elszállásolását. S az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában nemrég történt tűzeset miatt érintett hallgatóknak is itt biztosítanak ideiglenes férőhelyet. A kollégiumban a felújítás ellenére még hiányosságok észlelhetők. Nincs állandó internetszolgáltatás, emiatt a forgóvillás beléptetőrendszer sem az igazi, a lift javítására nem került sor a felújítás keretében, így néha elakad, gyakran megszólal a tűzriasztó és hasonlók. De a hibákat, hiányosságokat többé-kevésbé folyamatosan orvosolják. A problémákat leszámítva a hallgatók korszerűen felszerelt lakóegységeket, közösségi helyiségeket vehetnek igénybe.

Városszerte ismét megrendezésre kerülnek rég bevált programok. A Dallamos villamosra szeptember 8-án lehetett felszállni a 4-es villamos vonalán. A Bartók Béla úton pedig idén Mexikó, ahogy nem ismered… címmel rendezték meg az Eleven Ősz Fesztivált. S mivel ősz van, nem maradhatnak el a bornapok sem. Szeptember 1-jén és 2-án rendezték meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, amit nem kímélt az eső. Óbudán pedig szeptember 21. és 23. között rendezik meg immár hatodik alkalommal az Óbudai Bornapokat, melynek keretében többek között a Budapest Bár is koncertet ad.

Idén ünnepli 10. születésnapját a Centrál Színház. Ennek apropóján múlt vasárnap Centrál Napot szerveztek. A programok látogatása ingyenes volt, s egész nap kedvezményes jegyvásárlásra volt lehetőség. Az előcsarnokban kiállítás nyílt az elmúlt 10 évről. Beszélgetés-sorozat, interaktív improvizációs játék zajlott. Este 8-kor a Révay utcában felállított színpadon zenélt a Harmadik figyelmeztetés. A zenekar tagjai – Gémes Antos (ének), Fillár „Fifi” István (gitár), Cserna „Tóni” Antal (bal gitár, ének, minden más), Wagner-Puskás Péter (billentyű), László Zsolt (basszusgitár) és Pethő „Geri” Gergő (dob)­­­ – tőlük megszokott jó bulit csaptak.

Egy romkocsmának viszont időközben búcsút kellett mondanunk. Szeptember 10-e után végleg bezárta kapuit a Király utcában a Kuplung. A helyiségeket már kiürítették, visszaadták a tulajdonosnak. A jövőben bontás, aztán luxuslakások építése következik. A Kuplung számos feltörekvő zenekarnak biztosított fellépési lehetőséget. A Kuplung stábja azt ígéri, ezzel nem áll meg a történet, már keresik az új helyet. Tehát találkozunk még valahol, valamikor…

Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben