kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Magyar Értékek Tárháza: Szent Márton útja Szlovénián át

ertek4018Pannónia nagy szentje, Szent Márton 316-ban született Savariában, az ókori Szombathelyen. A középkor legnépszerűbb szentje volt, kultusza egész Európában virágzott, emlékét helynevek, freskók, oltárképek őrzik mind a mai napig. Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás kötődik, például a pásztorok Márton-napi vesszőhordása, az újbor bírálata vagy Márton lúdjának e napon történő elfogyasztása.

Szent Márton európai kultuszhelyeinek összekötésére jött létre 2005-ben a Szent Márton európai kulturális útvonal, latinul: Via Sancti Martini. A kezdeményezés Franciaországból és Magyarországról gyakorlatilag egy időben, de egymástól függetlenül indult. Az útvonalat az Európa Tanács kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá nyilvánította. A Szent Márton-út két csomópont köré szerveződik. Az egyik csomópont Szombathely, ahol Márton megszületett, a másik Tours városa Franciaországban, ahol Mártont püspökké választották és ahol a sírja található. A két várost összekötő fő útvonal Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Franciaországot érinti, de vannak leágazásai Horvátország, Szlovákia, Csehország, Hollandia és Németország felé is.

A Szent Márton-út Szlovénián keresztül vezető útvonala, a Via Latinorum a következő településeket érinti: Domonkosfa – Szerdahely – Pártosfalva – Kisfalu – Szécsiszentlászló – Kebeleszentmárton – Bagonya – Alsómarác – Mártonhely – Muraszombat – Korong – Csendlak – Szécsénykút – Radenci – Sveti Jurij ob Ščavnici – Cerkvenjak – Negova – Benedikt – Sveta Trojica – Gočova – Zavrh – Spodnja Voličina – Jablance – Vodole – Kamnica – Maribor – Dvorjane – Ptuj – Hajdina – Apače – Ptujska Gora – Majšperk – Slovenska Bistrica – Šmartno na Pohorju – Kebelj – Oplotnica – Zlakova – Zreče – Nova Cerkev – Šmartno v Rožni dolini – Velenje – Šmartno ob Paki – Nazarje – Šmartno ob Dreti – Šmartno v Tuhinju – Radomlje – Domžale – Ljubljana – Polhov Gradec – Šentjošt nad Horjulom – Logatec – Podkraj – Ajdovščina – Velike Žablje – Branik – Škrbina – Kostanjevica na Krasu – Opatje Selo.

E települések közül a muravidéki Domonkosfa régi templomos hely, amelynek korábban Szűz Mária, jelenleg Szent Márton tiszteletére szentelt temploma a 13. században épült. A ma is álló épület igen jelentős románkori műemlék. Kőből faragott bélletes kapujának timpanonjában egyedi Agnus Dei-ábrázolás látható egy liliomfarkú párduc formájában. A történelem nem volt ilyen kegyes Kebeleszentmárton egykori régi templomához, amely a falutól délre, a mai szőlőhegyen állt, de a török időkben elpusztult. A templom kegyurai a 14–15. században az alsólendvai Bánffyak voltak. A helyet ma is Szent Márton-hegynek nevezik, az egykori templomra viszont már csak egy képoszlop emlékeztet. A falu központjában álló újabb Szent Márton-templom 1925-ben épült. A muravidéki Mártonhely 14. századra datált templomának Szent Márton életét bemutató freskóciklusát a művészettörténészek Aquila Jánoshoz, a freskófestészet nevezetes pannóniai mesteréhez kötik. Az útvonal további helyszíneiből csak néhányat kiemelve a beszédes nevű Hajdina településen időzünk egy kicsit, amelynek első temploma feltehetőlen a 11. században épült. A jelenlegi építmény a 14. századból származik, s a 19. század végén történtek rajta jelentős átalakítások. A neogótikus oltáron a katonaként a köpenyét megosztó Szent Mártont láthatjuk. A Dvorjane faluhoz tartozó Sveti Martin pri Vurberku település első katolikus temploma a 15. század közepe táján épült. A főoltára, amelyet a 20. század elején újítottak fel, patrónusát, Szent Mártont ábrázolja. A Pohorje déli oldalán fekvő kis település, Šmartno már ősidők óta lakott, amelynek ékes bizonyítéka a Szent Márton-templom déli falában elhelyezett római kori sírkő is, amely Orfeuszt ábrázolja. A templom a 13. század első harmadában épült késő gótikus stílusban. Különösen figyelmet érdemel a presbitérium diadalívén négy sorban elhelyezkedő 32 medalion, amely a világegyház szentjeit ábrázolja. A vallási turizmus reneszánszának korában élve reméljük, hogy a Via Sancti Martini és annak része, a Via Latinorum is Európa legnépszerűbb zarándokútjai közé kerül majd. Mindenkinek jó utat kívánunk Szent Márton útjának járásához Isten áldásával!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben