kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Tudatos jelenléttel tudatos gyereknevelés

tudatos40181A Lendvai Pedagógusok Egyesülete által szervezett Tudástér sorozat második évadának első előadását a gyermeknevelési szokások átalakulása, a digitális gyereknevelés témakör határozta meg. Az előadás hétfőn a Bánffy Központban teltházas esemény lett.

Nem véletlenül, hiszen napjaink gyermeknevelőinek és pedagógiai dolgozóinak az egyik legnagyobb kihívást jelenti a téma, és dr. Szondy Máté előadó is a digitális kor veszélyeire és a káros hatások kiküszöbölési módjaira kereste a választ. A tudatos jelenlét és tudatos gyereknevelés a digitális korban című előadásban az előadó a problémákra a „tudatos” megoldást javasolta. Mert még a jelenlétünk sem mindig tudatos, nagyjából 50 (!) százalékban az csupán. Pedig rendkívül fontos a jelenlétünk a gyermeknevelésben, s ezt példákkal is szemléltette, például azzal, hogy ha jelen-nem-létünk során telefonálunk vagy számítógépezünk, akkor a példamutatás ilyenkor igencsak sérül.

tudatos40182Az ember társas lény, így az 1995 után született nemzedéknél, az úgynevezett FOMO generációnál is nagyon fontos a társas élményekben való részvétel. A félelem a kimaradástól és az ezzel együtt járó szorongás egyre nagyobb méreteket ölt náluk.

A digitális valósághoz pedig digitális írástudókat kellene nevelni, ami nem egyszerű feladat, hiszen már maga a telefonmegvonás és a telefonos idő megszabása sem könnyű kérdés, valamint hogy mikortól lehet a gyermeknek saját készüléket vásárolni.

Az előadó nagyon fontos dolognak nevezte az online kapcsolatok mellett a valós barátságok meglétét és a kritikai gondolkodás kialakításának a fontosságát. Mindez persze következetes és kitartó munkát igényel, de megéri!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben