kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Az új energiaforrások előtérbe kerültek   

annamaria411781Király Vujanović Annamáriának a Maribori Egyetem Vegyészeti és Vegyészettechnológiai Karán készített doktori disszertációja – A vállalatok beszerzési hálózatainak többcélú szintézise a megújuló energiaforrások integrálása alapján címmel – elnyerte a Henkel Alap legjobb doktori dolgozata díját. A projekt iránt óriási az érdeklődés.

– Szerencsém volt, hiszen a ptuji Perutnina szárnyashúst előállító vállalat keretében végezhettem a kutatásaimat gazdaság és tudomány témában – kezdi a beszélgetést a lendvai származású Annamaria –, akkor, amikor a vállalat a nagy mennyiségben felhalmozott trágya és a melléktermékekből származó anyagok feldolgozása, illetve szanálása érdekében hő, illetve villanyáram termelésére biogáz-erőművet épített. A munkánkra felfigyelt a minisztérium és EU-s támogatást is kaptunk. Az értékelési folyamat öt, nemzetközileg is elismert tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint történt, valamint a nemzetközi és hazai konferenciákon való bemutatásokkal. A munka lépcsőzetesen folyt, évente egy tanulmány közzétételével, melyekben az időközben begyűjtött tapasztalatokat összegeztük. Ez rengeteg utazással is járt Kuala Lumpurtól Malajziáig, Rodosztól Dubrovnikig, illetve Macedóniáig, ahol a férjemet is megismertem, illetve a Szlovén Vegyésznapokon való részvételig – mondja Annamária, akivel a hét végén Király Lajcsi és Muca nagyszüleinél Csentében találkoztunk. Férjével és két gyermekével jelenleg Zágrábban él, de ha ideje engedi, szívesen látogat el a szüleihez Lendvára és a nagyszüleihez Csentébe.

Az energiafogyasztás és az ezzel kapcsolatos túlfogyasztás témája iránt az utóbbi években/hónapokban megnőtt az érdeklődés itthon is, hiszen a Perutnina után a kočevjei Melamin gyár is megkeresett bennünket – sorolja a kutató. – A programunkat ugyanis úgy állítottuk össze, hogy bármelyik vállalatban felhasználható. Minden az adatbevitelen múlik. A munka Kravanja Zdravko professzor mentorsága, illetve Bojan Pahor, a Perutnina üzemben végzett munkaelemzések szakembere, mentor-professzorom vezetésével folyt.

annamaria411782Még fontosabb az, hogy a munka nem ért véget, a metodológia fejlesztésére is mód nyílik, amit a kutató újabb kihívásként fog fel. Főleg az ázsiai térségből érkeznek újabb és újabb meghívások: ők most már rá vannak kényszerülve, hogy változtassanak környezetszennyező életmódjukon. Így például Szingapúrban, ahol őserdőket irtanak ki azért, hogy termőterülethez jussanak, az így keletkezett bűz és füst miatt maszkokban járnak az emberek az utcán. Európában még szerencsések vagyunk, mert úgy élünk, ahogy. De például Kínában már más a helyzet, ők már a hazai, olcsó élelmiszert bizalmatlansági tényezők miatt nem is vásárolják, inkább a számukra méregdrága amerikait és európait. Ők a környezeti ártalmak és a természet megőrzését ma már mindennél fontosabbnak tartják, s remélhetőleg ez itthon is érezteti majd a hatását, ha máshol nem is, hát az élelmiszertermesztésben bizonyára.          

A fiatal kutató, aki előtt várhatóan szép karrier áll, rengeteget utazik. Külföldi útjai, a kutatások eredményeit bemutató szimpóziumokon való részvétel a tudomány melletti elkötelezettségét is tükrözi.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben