kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

A jó viszony érdekében magyarul is megtanult…

ida4218A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön bemutatták Svetina Marinka: Gospodična Ida (Ida kisasszony) című, életrajzi hitelességgel megírt könyvét arról a tanítónőről, aki a nehéz időkben, a két világháború között a Muravidéken, Hosszúfaluban is oktatott. A könyv 2017-ben jelent meg a Bogataj kiadó gondozásában.

– Errefelé jövet az autóban is Petrič Ida tanítónő szelleme lengte be a levegőt – kezdte a jeles, azt is mondhatnánk legendás tanítónő életéről szóló életrajz szerzője, Svetina Marinka.

ida42182„Emlékszem, milyen nagy szeretettel és empátiával beszélt a muravidéki emberekről, amikor Idrijából, egy teljesen más világból a muravidéki síkságra érkezett. Sokat mesélt arról is, hogy mennyire szép volt itt az élet a 20-as és 30-as években, amikor biciklivel bejárta a Lendva-vidéket, hogyan fújta a szél a haját és hány ember fogadta barátságába.

Igaz, tanítóként nem lehetett nagyon kellemes itt, nehéz időket élt a nép, s ez az iskolai nevelésre is rányomta a bélyegét. Ezért ezekről keveset tudtunk meg tőle. Egy azonban biztos, hogy a gyerekekkel és szüleikkel szót tudjon érteni, elfogadható fokon a magyar nyelvet is elsajátította. Erről hátrahagyott jegyzetei tanúskodnak. Az olasz fennhatóság alatt lévő Tengermellék felszabadulásával visszakerült Idrijába, s az ottani általános iskolában folytatta a tanítói hivatást, majd élete végén, mivel egy ljubljanai rendi iskolában diplomázott, hittant tanított. De a muravidékiekről mindig jó szívvel beszélt…” – fejezte be a tanítónő bemutatását a szerző.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben