kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

Pesti levelek: Szabadság és más lehetőségek

pestilevelek4218Kedves Olvasó! Az október eleje Budapestre is meghozta a melegebb idő helyett (s mint kiderült, az előtt) a hideget, vele együtt a megfázást, s mellette rengeteg tanulást. De hozott színes leveleket és más egyebeket is.

Múlt héttől újra látogatható Gül baba türbéje a II. kerületben. A 16. században épült török sírkápolnát 2016-ban kezdték el felújítani török–magyar finanszírozásból. Október 8-án és 9-én Recep Tayip Erdoğan török elnök Budapesten tartózkodott. Ő is részt vett az átadón. A rendkívül gyönyörű kilátással, rózsakerttel és levendulakerttel rendelkező helyet érdemes felkeresni. A fedett oszlopcsarnok alagsorában a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely, az alagsorban egy teaház és két konferenciaterem kapott helyet. Megújították a közműveket és az egykori Wagner-villához tartozó teraszos kertet is. A török delegáció közlekedése miatt a fővárosi közlekedés eléggé akadozott…

Életbe lépett a hajléktalanokat érintő szabálysértési törvény módosítása. Október 15-étől szabálysértés az életvitelszerű közterületen tartózkodás. A hajléktalanok jogait védve kortárs magyar írók és A Város Mindenkié csoport szervezett demonstrációt a hajléktalanságban élők védelmében „Egy mondat” címmel a Kossuth téren múlt vasárnap.

1956. október 23-ára emlékezünk a jövő héten. Az ünnep keddre esik, így az előttünk álló hétvége – nagy örömünkre – hosszú lesz. (Azoknak az egyetemistáknak, akik a pénteket nem terhelték le a tárgyfelvétel időszakában, most ez öt szabadnapot jelent.) A forradalom évfordulójának apropóján a 4–6-os és a 47–49-es villamos útvonalán október 22. és november 4. között nosztalgiajáratokat indítanak. Egy-egy ikonikus megállóban pedig korabeli ruhába öltözött fiatalok (rikkancsok) osztogatják majd az archív hírekből válogatott újságot, ahogy tavaly is.

Az ünnepi programok már hétfőtől zajlanak. Koszorúzás és megemlékezés az 1956-os műegyetemi emlékműnél, műegyetemi emlékünnepség, ünnepi fáklyás menet (melynek útvonala a következő lesz: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér), megemlékezés a Bem téren, este pedig fényfestés a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén. Kedden, 23-án délelőtt ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren, délután Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Terror Háza Múzeumnál. A Hősök falánál gyertyagyújtás. Este Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokában. Fellép a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies.

Mindeközben lezajlott a 33. Spar Maraton. Épül az új városnegyed a Kopaszi gátnál, már megtörtént a 120 méteres új MOL-székház ünnepélyes alapkőletétele. A mozikban vetítik Nemes Jeles László Napszállta című új filmjét. A hónap vége pedig ismét szünidőbe torkollik. Halloween: október 27-én Töklámpás Fesztivál a Hősök terén. Aztán mindenszentek, halottak napja. Emlékezzünk!

Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben