kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

A nemzet egységes volt…

cim4318Október 23-án kitört az 1956-os forradalom, amely ha csak 12 napra is, de szabadságot hozott Magyarországra. És hasonlóképpen, mint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az 1956-os is csak évtizedek után hozta meg gyümölcsét. Ennek a gyümölcsnek a magkezdeményét abban a történelmi pillanatban a nemzeti egység hordozta, annak ellenére, hogy a forradalom a rettentő túlerővel szemben vereséget szenvedett. Az áldozatok és hőseink előtt nemzeti ünnepünk alkalmával az ’56-os „lyukas zászlóval” tisztelgünk.

 

 

A víz szalad, de a kő marad…

 

Lendván a Bánffy Központban vasárnap este emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcra Molnár Zoltán vajdasági előadóművész „Szeretnék néha visszajönni még” című, hazafias versekből összeállított monodrámájával.

molnar56 4318Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő köszöntőbeszédében 1956-ot a magyar nép szabadságküzdelmeinek 20. századi történetében kiemelkedő fontosságúnak nevezte. Ez volt az, mely a magyar nép sorsának további alakulását is meghatározta, s így van ez mindmáig.  

A beszédet követő verses monodrámában Molnár Zoltán Wass Albert sokatmondó, újra és újra visszatérő verssorára fűzte fel több költő gondolatait. „A víz szalad, de a kő marad”, az Üzenet haza című vers sora a maradók és az elmenők nagy dilemmáját feszegette. A „nagy bujdosó” költő többszörösen is megélte ezt az érzést, amikor Erdélyt, majd bajorországi próba-letelepedését követően végül az USA-ban kötött ki.

A feszes előadásmód, a monodráma műfaja nem tűr sok körítést, s a menekült-téma Molnár Zoltánnál is csak a legszükségesebb kellékekkel, bőrönd, papírlapok, írógép, egy rádió és egy „váltásnyi öltöny” formájában jelenik meg.

Wass Albert verse mellett a kortárs vajdasági költők „válaszolgató” versének megidézésével az „ami nincs, s ami maradt” között végzett számvetést az előadó, hangsúlyozva a helyben maradás szükségességét: mert „a víz szalad, de a kő marad”…

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben