kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Kétnapos elnöki látogatás

pahor ader4318Áder János magyar köztársasági elnök kétnapos hivatalos szlovéniai látogatása során találkozott Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel, valamint Dejan Židan parlamenti elnökkel, de időt szakított a magyar kisebbségi vezetőkkel való találkozásra is. A tárgyalópartnerek egyértelműen megállapították, hogy a két ország kapcsolatai kiválóak.

A két államelnök és küldöttségeik tárgyalása után a szlovén elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón a magyar államfő kiemelte: megbeszélésükön többek között egyetértettek abban, hogy a migránsokat kibocsátó országokat európai uniós forrásokból, de más nemzetek bevonásával támogatni kell, csakúgy, mint azokat, ahol több millió menekült tartózkodik, így Törökországot, Jordániát vagy Libanont. Európa külső határait meg kell védeni, a belső határait szabadon kell hagyni, az embercsempészek ellen pedig minden eddiginél szigorúbban kell fellépni – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök.

Borut Pahor kiemelten szólt a rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar kisebbség jó helyzetéről. Mint mondta, a megbeszéléseket megelőzően találkozott a rábavidéki szlovénok képviselőivel, akik kedvezően értékelték a magyar kormány kisebbségekkel kapcsolatos törekvéseit. A szlovén államfő kérte Áder Jánost, hogy a következő években valamivel több figyelmet szenteljenek a Rábavidékre irányuló beruházásoknak, hogy új munkahelyek létrehozásával ott tartsák a szlovén nemzetiségű fiatalokat.

Mind a szlovén, mind a magyar elnök kiemelte, fontosnak tartja az úgynevezett második vasúti vágány mielőbbi megépítését, függetlenül attól, hogy ez magyar befektetéssel vagy anélkül készül el. A magyar fél tudomásul veszi, hogy az új szlovén kormánynak joga van felülvizsgálni a vágány megépítésének eddigi konstrukcióját. Áder János ehhez hozzáfűzte, a magyar áruforgalom esetében a jelenlegi legfontosabb kikötőnek vannak alternatívái is, így a gyors korszerűsítés kulcskérdés lehet.

Mindketten fontosnak tartották a határmenti régiók gazdaságának erősítését, illetve újságírói kérdésre Pahor elnök kifejtette, gazdasági jelenlétével egyik állam sem késztet nemzeti versengésre, hanem ezzel ellentétben épp az együttélést, az egymás iránti tiszteletet erősíti. A két ország gazdasági kapcsolatait általában is kiválónak és fejlődőnek ítélték, az árucsere ugyanis már majdnem eléri a kettőmilliárd eurót. Magyarország Szlovénia hatodik legnagyobb gazdasági partnere, a két ország gazdasági együttműködése csak az utóbbi egy évben 6 százalékos emelkedést mutat. Áder János kifejtette, Magyarország a közeljövőben befejezi az M-70 út építését, így Budapest és Ljubljana, valamint a koperi kikötő is autópályával lesz összekötve, nagyjából ezzel egy időben pedig a Pince–Cirkovce távvezeték kiépítésével a két ország villamos hálózata is összekapcsolódik.    

A magyar elnök a későbbiekben találkozott Dejan Židan parlamenti elnökkel, valamint Horváth Ferenc parlamenti képviselővel, az MMÖNK Tanácsának elnökével, s a megbeszélés középpontjában a migrációs kérdés volt.

Az esti órákban Áder János és Borut Pahor köztársasági elnökök részt vett a ljubljanai magyar nagykövetség október 23-i ünnepi fogadásán. A helyszínen a magyar köztársasági elnök találkozott a szlovéniai magyar kisebbség vezetőivel is. A megbeszélésen az elmúlt években magyarországi forrásokból megvalósított projektekről, a további tervekről, valamint a régiós, illetve a szélesebb térség aktuális kérdéseiről esett szó.      

A hivatalos elnöki látogatás második napján Áder János Borut Pahor társaságában az Isonzó-vidék első világháborús emlékhelyein tett látogatást.   
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben