kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

A Zrínyi-szablya titka 

cim szablya4418Egy ereklyét a kezünkbe fogni abban a tudatban, hogy annak tulajdonosa a szigetvári Zrínyi Miklós volt, még akkor is megrázó élmény, ha nem eredeti, hanem hasonmás – mondta Padányi József hadtörténész, aki a magyar tudomány napja előestéjén a Zrínyi-szablya titkairól tartott izgalmas előadást a Bánffy Központban. Ezt az érzést tapasztalhatták meg azok, akik a kezükbe vették a tokjából kivont kardot, a szigetvári hős szablyájának pontos másolatát. Az arannyal és ezüsttel bőségesen megtűzdelt díszkard készítésének pontos évszámáról folyó régi vitát az előadó által vezetett újabb kutatások zárhatják le.

 

 

November 3-a, a magyar tudomány napja előtt

 

A Zrínyi-szablya titkáról tartott előadást október 25-én a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság és az MNMI közös rendezvényén a Bánffy Központban Padányi József vezérőrnagy, tanár, rektorhelyettes. A díszes ereklye másolatát, melynek eredetijét a bécsi Szépművészeti Múzeumban őrzik, kézbe is vehették az érdeklődők.

Patyi Zoltán a művelődési intézet, Zágorec-Csuka Judit pedig a tudományos társaság nevében köszöntötte a vendéget. Utóbbi már kijelölte azokat az eddig félreértéseken alapuló kutatási pontokat a szablyával kapcsolatosan, amelyekre a legutóbbi kutatások derítettek fényt. Ezek közül a legfontosabb a szablya markolatán lévő, elvileg a fegyver elkészítését jelölő évszám, melyet az előadó szerint a régi vizsgálatok során tévesen olvastak.

Az elmúlt 100 évben, bár kísérlet volt rá, nem sikerült elérni, hogy a magyar ereklyék visszakerüljenek Magyarországra. Erre ma sincs lehetőség.

A szigetvári ostrom 550. évfordulójára Padányi József és kis csapata újból elővette a témát, megkeresve az említett bécsi múzeumot, akik szívesen álltak rendelkezésre, majd a másolatot is elkészíttették. Bécsben kiderült, a vitrinben, illetve kiállítási tárgyként nem szereplő tárgy tokja és a famarkolat is igencsak rossz állapotban van. Nem így a penge, melyen egyetlen karcolás sincs.

Padányi József az eddigi 1567 helyett a szigetvári hősnek a kirohanása előtti időkből származtatja a fegyvert, mondván semmi sem indokolja Zrínyi halála után egy ilyen díszes kard elkészítését. Sokan írtak – főleg az 1896-os millenniumi kiállítás kapcsán – a Habsburg-gyűjteményben található fegyverről, melynek díszítése, használati módja is kifejezetten magyar. Az első leírás 1889-ben készült el, mely szerint, 1540-ben készülhetett a szablya, s 1,15 kilogrammjával a fegyver nem hadakozásra, hanem díszfegyvernek készült, a markolatkupakon a később tévesen azonosított 1567-es évszámmal. S éppen az említett évszám keltette fel a gyanút, hiszen Zrínyi ekkor már halott volt.

Az évszám – a Zrínyiek sárkányos címerjelével – a markolatkupakon Padányi szerint 1563. Ekkor Zrínyi Miklós ereje teljében volt, s 1. Miksa koronázásán a szablya az országalmát vivő Zrínyi ajándékaként, emléktárgyként szerepelhetett. Erről az eseményről festmény is készült, bizonyítva a fentieket.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben