kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Súlyos országos probléma a kidobott mécsesek ügye

mecses4518A Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium intervenciós törvénnyel és plusz 3,6 millió euróval próbálja megoldani az országban felgyülemlett kidobott mécsesek és a csomagolási hulladék gondját. A kommunális hulladékdepókban – még halottak napja előtt – már több mint 950 tonna mécses várt elszállításra, feldolgozásra. A puconci CEROP depóján 60 tonna gyűlt össze.

Az országban 60 gyűjtőhelyen (a legtöbb a kommunális depókban) lehetséges a kiégetett mécsesek ideiglenes lerakása, illetve az egyéb csomagolási (mű)anyagok tárolása. A depókban 950 tonna mécses és 10 ezer tonna csomagolási hulladék gyülemlett fel, ami óriási mennyiség. Jure Leben környezetvédelmi miniszter szerint ez valóságos ökológiai katasztrófa, amit a nem elég hatékony hulladékkezelési rendszer idézett elő.

2008-ban lépett életbe a hulladék mennyiségének és káros környezeti hatásainak csökkentésére hozott rendelet, ami viszont csődöt mondott. A figyelmeztetések ellenére azóta sem született megoldás a kiégett mécsesek szállítására, szelektálására és feldolgozására. A probléma kiterjedtsége intervenciós törvényhez, azaz az állam beavatkozásához és rendkívüli költségvetési pénzek kiadásához vezetett. A helyzet javítása elképzelhetetlen a felgyülemlett hulladék külföldre szállítása nélkül, de ez csak az új évben lesz lehetséges. Addig ideiglenes intézkedésekre lesz szükség.  

Szlovéniában minden megvásárolt mécses után az ár egytizede az úgynevezett gyertyadíjat jelenti, amit a kiégett mécses elszállítására, lerakására, szortírozására és újrahasznosítására fordítanak. A feladatkört a rendelet értelmében négy, a gyertyagyártókkal szerződött cég, az úgynevezett „séma” végezte: a Prons, az Interseroh, a Sekom és a Zeos cégek. Mivel a jogszabály nem részletezi, mennyi a kötelezően átveendő mennyiség, nézeteltérések jelentkeztek köztük. A cégek amúgy is csak a mécsesek súlyának 40 százalékát veszik át azon feltételezés alapján, hogy a többi súly az elégésnél elveszik. Így azonban minden évben visszamarad 60 tonna mécses.

A mécsesek szinte teljes egészében újrahasznosíthatók (fém, parafin, műanyag). A feldolgozást eddig két cég végezte, a jesenicei Plastkom és a tavaly leégett ljutomeri Ekoplast. Így az országban csak egy cég foglalkozik újrahasznosítással, ami kevés a teljes mécsesmennyiség befogadására, emiatt a mécsesek a depókban maradnak. Jesenicén 1.500 tonna befogadására növelték a kapacitást, de a jelenlegi felgyűlt mennyiséget így is csak 2019 áprilisáig tudnák feldolgozni.

– Egyelőre még nem kezdődött el a nálunk felgyülemlett 60 tonnányi kidobott mécses elszállítása – mondta Cipot Franc, a CEROP igazgatója. – Az országos rendelet alapján a környezetvédelmi minisztérium vállalta fel a költségeket, ezzel biztosítva a szabad helyet a kommunális lerakókban. Különben a helyzet tarthatatlanná vált volna, főleg, ha megérkezik a temetőkből az idei újabb mécsesmennyiség. Nincs az országnak akkora feldolgozási kapacitása, ami ezt a mennyiséget elbírná. A jelenlegi próbálkozás ideiglenes megoldás, a tartósabb jövő év tavaszára, az intervenciós törvénnyel várható. Az emberek tudatába kellene bekerülnie, hogy kevesebb mécsessel is méltóan meg lehet emlékezni halottainkról. Az elhasznált mécsesek jelenleg az árpolitika miatt nem kellenek senkinek – mondta az igazgató.

A költségvetésben a mécsesek elszállítása 320 ezer eurós kiadást jelent, az egyéb csomagolási hulladéké pedig 3,3 milliót. A későbbiekben nyilván felszámolják ezt azoknak, a sémában résztvevő vállalatoknak, akik nem végezték el a feladatukat, ígéri Leben miniszter. Többek közt új kiírás is várható az elhasznált mécsesek és csomagolóanyagok gyűjtésére.

A Saubermacher Komunala igazgatója, Dervarič Branko elmondta, a depók telítettsége már a cégük számára is okozott gondot. A CEROP több ízben is visszautasította a szállítmányt, de tudtak megoldást találni, s Puconcin újabb mennyiségeket adhatnak le ideiglenes raktározásra. A muraszombati cég 18 községben gyűjti a temetőkben felgyülemlett mécseseket, évente 120 tonnát. A Lendvai községben az Öko-Park Kft. végzi a szolgáltatást, éves szinten 10–11 tonnát adnak le Puconcira. Hasonló a tapasztalata Gerencsér Józsefnek, az Öko-Park Kft. igazgatójának is, hiszen már 2–3 éve szinte minden hónapban egyezkedni kell a CEROP-pal a mécsesek leadásáról. A régióban a kidobott mécsesek mennyiségének kétharmada november 1-je után keletkezik. Mivel a szállítási-feldolgozási kör megszakadt, és a sémában lévő cégek teljesítették kötelezettségüket, újabb mennyiségek átvételére nem kötelezhetők. A csomagolási hulladékoktól és a mécsesektől fulladozó depók pedig környezeti és egészségügyi, valamint tűzveszélyt jelentenek.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben