kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Velencéből Pekingig gyalog: világjáró a Muravidéken

vilagjaro45182Már majdnem besötétedett, siettem is haza Dobronakra a színjátszótáborból, mert 17 órakor találkozóm volt egy Danielle nevű olasz fiatalemberrel. Méghozzá olyannal, aki eldöntötte, hogy megteszi az utat Velence és Peking között, hogy jelképesen a jelenből a távoli múltba is eljusson – bakancsot húzva, gyalog, hátizsákkal a hátán.

Annyit tudtam róla, hogy Danielle nápolyi származású, s tervének megvalósításában néhány napos késésben van. Találkozásunk napján Muraszombatból indult a magyar határ felé. Az utat gyalog, autóstop és a tömegközlekedési eszközök – vonat, busz – igénybevétele nélkül teszi meg.

Egy kocsma teraszán találkoztunk, jócskán napnyugta után. Azt mondta – olasz létére szép angol nyelven –, hogy nem várt rám sokat. Addig is megvacsorázott, házi bográcsot kínáltak neki. Nem vegetáriánus. Még jó – gondoltam magamban –, így könnyebben kibírja az utazás terheit. Kezet fogtunk, s a nyitottsága miatt azonnal megindult a beszélgetés. S a története valójában csak most kezdődik el...

A 26 éves Danielle Ventola antropológus. Augusztus 1-jén indult el a 12 ezer kilométer hosszú útra, amely a romantikus Velencét és a majdnem 22 millió lakosú Pekinget köti össze. Az úgynevezett Új Selyemúton halad, ami nem a Marco Polo ideje előtt kialakult útvonal. Az út Magyarországot is érinti.

vilagjaro45181– A túrámnak több célja van. Az egyik a gazdasági, kulturális és szociális különbségek és hasonlóságok felkutatása, megismerése. Nyilván antropológus szemmel figyelem a világot az Új Selyemút mentén. A vándorlásom alatt emberekkel ismerkedem, elbeszélgetek velük mindenről: az életről, a társadalomról, a politikáról, a jelenről, a múltról. A hallottak megérintenek, s van, amikor azért nagyon érdekesek, mert ellentétben állnak az addigi szemléletemmel. A Muravidéken, a határ mentén pedig különösen érdekes számomra a helyzet. Itt szinte mindenki beszél a szlovén mellett magyarul. Számomra teljesen új tapasztalat találkozni a kisebbséggel, a kétnyelvűséggel. Az életükben ötvöződik a kisebbségi identitás az érzelmekkel, a fájdalmakkal – fogalmazott Danielle. – A másik célom pedig bebizonyítani, hogy a technológia és az ember kiegészíthetik egymást. A vándorlásom alatti élményekről, ismeretekről blogot írok, amelyben leírom a látott és megélt tájat, a szokásokat. Egyedül vándorolok, de a technológia vívmányai miatt mégsem teljesen egyedül. Sokan vagyunk, akik hasonló módon járjuk a világot, s hagyunk nyomot magunk után.

Előkerülnek természetesen a fényképek az eddig megtett útjáról: egy udvar Tešanovciról, a szlovén Tengermellék, Logarska Dolina és egy 70 éves hegymászó, az új ismerős. A 30 kilós hátizsákban a világjáráshoz szükséges kellékei mellett helyet kapott természetesen a fényképezőgép, a mobiltelefon, a töltők, különböző akkumulátorok és kábelek, a táblagép.

Amire megittuk a következő kávét, már megtudtam, hogy a Velence–Peking közötti utat másfél évesre tervezi. Danielle Olaszország, Szlovénia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Oroszország, Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán érintésével jut el Kínába. A vendéglőben lassan csomagolni kezdett, indulásra készen, hogy valahol Kebele közelében sátrat tudjon verni. A pihenésére azonban más megoldást találtunk, így maradt még idő a beszélgetésre, ami észrevétlenül áthúzódott éjfél utánra.

Danielle Dobronakon maradt másnap késő délelőttig. A reggeli feltöltődés után a világutazó – miután átvizsgálta a hátizsákját – új erővel kelt útra, Magyarország felé vette az irányt.

Danielle Ventola – aki már több tiszteletre méltó gyalogtúrát tett meg – zarándoklatának pontos végállomása Zhoukoudian, a Peking előtt 50 kilométerrel lévő település. – Mivel a technológia, a világháló és az ember kéz a kézben működhet, ez a város tesz pontot a zarándoklásomra. Zhoukoudianban van az a barlang, ahol 1927-ben a Homo erectus egyik példányát megtalálták, ami (illetve aki) a későbbiekben a pekingi előember elnevezést kapta. Úgy tartják, hogy az előember 1,5 millió évvel ezelőtt jelent meg és 200 ezer éve tűnt el. Épp ezzel jut el a végpont a kezdethez, hogy a modern korból elindulva megtegyem és befejezzem az utam azon a helyen, ahol előember, a Homo erectus élt.

Danielle Ventola útja tehát nem csak a különböző kultúrákat, emberiséget próbálja összekötni, a technika segítségével megismertetni, hanem a hosszú gyaloglás végén jelképesen a jövőt és a múltat is.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben