kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Csak erősödhet a közös európai gondolat

erasmus46181Az Erasmus+ EU-s projekt keretében a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tanulói Kardoš Štefan vezetésével a felső-ausztriai Linzben jártak, hogy spanyol, német, osztrák, lengyel és szlovén diáktársaikkal az európai népek és nemzetek közötti, toleranciára és együttélésre alapuló kapcsolatépítést erősítsék.  

Kardoš Štefan kísérőtanár az egyhetes kapcsolatépítési út kapcsán elmondta: a hangsúly a kommunikáció fontosságán és a másság elfogadásán volt Linzben is. Az ausztriai St. Agathában megszervezett Építsünk hidakat! jeligéjű találkozón immár hagyományosan különböző foglalkozások zajlottak, s az elszállásolás is hagyományosan családoknál történt. Kardoš elmondta: bár a kommunikáció nyelve az angol volt, de a fiatalok egyenrangúan tudtak bekapcsolódni a vitákba, illetve a beszélgetésekbe, függetlenül attól, hogy ki melyik országból érkezett. Európa további sorsát ezek a fiatalok határozzák majd meg, akik már ma az európai értékrend szerint gondolkoznak. 

A két rlsztvevő szlovéniai gimnazista Tibaut Žiga és Škrban Kaja volt.

– Rengeteg sport- és kézműves tevékenységben, műhelymunkákban vettek részt – meséli Žiga. – Linzben is tettünk kirándulást, ahol Európa legnagyobb multimédiás központját tekintettük meg. Az animációs film készítésébe is betekintést nyerhettünk.

Kajának a táncműhely tetszett a legjobban, amelyről zenei spot is született. – Egy oszlop is készült, amelyre egy szlovén és egy magyar köszönés is felkerült, s természetesen a szlovén és magyar trikolor is – újságolja Kaja. – Barátságok is szövődtek, így már alig várjuk, hogy Lendván is vendégül láthassuk európai diáktársainkat.  

A projekt keretében tavaly a lendvai gimnazisták Firenzében jártak, jövő márciusban Gdansk következik, majd 2020-ban Lendva lesz a házigazdája a kapcsolatépítő cserediák-rendezvénynek.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben