kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Pesti levelek: Ködös, sötét, száraz november

pesti4618A múlt hónap végén, még az őszi szünet alatt életbe lépett a téli időszámítás. Most már késő délután besötétedik, kevés a napsütéses óra. Így persze hosszabb ideig gyönyörködhetünk Budapest fényeiben. De az időjárás már hidegebbre fordult, jellemző jelenség a köd, ami néha hidakat tüntet el. A múlt havi intézkedés pedig a hajléktalanokat tüntette el. Nem mindenkit persze s nem tudni hova, de az aluljárók szokásos helyein már nem találkozni velük.

A hidegnek és a sültgesztenye-árusoknak az utcákon megvan a maga romantikája. Ahogy az otthonülős estéknek is, takaróval, könyvvel vagy filmmel, egy csésze teával, kakaóval vagy kávéval. De fontos, hogy a novemberi hideg, sötét estéken ne feltétlenül otthon üljünk kedvetlenül. Érdemes felkeresni a színházakat, mozitermeket. Barátainkkal beülni egy hangulatos kávézóba, kiskocsmába, zenés programra. Vagy ha annyira otthon akar lenni valaki, ilyenkor össze lehet csapni egy hangulatos házibulit.

Budapesten persze olyan nincs, hogy nincs, rendszeresen zajlanak az események. A zenés programok állandók. Fesztivál is akad. A múlt hétvégén tartották meg a 8. Márton-napi Borfesztivált a százéves Gellértben. Az esemény apropójából a szálloda fényfestésében is gyönyörködhettünk. Szintén a hétvégén, az első világháború végének 100. évfordulóján, november 11-én pedig emlékművet avattak a háború magyar hőseinek a Fiumei úti sírkertben.

A karácsony közeledtéről pedig meg sem tudnánk feledkezni, a boltok máris elkezdték árusítani a karácsonyi portékákat. November 9-én megnyílt a Budapesti Adventi és Karácsonyi vásár. Egészen január elsejéig hagyományos gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és kézműves termékekkel várják a látogatókat. Nem rossz kilátogatni, körülnézni, élvezni a kürtőskalács, a forralt bor illatát. Viszont a turisták jelentik a célközönséget, s mivel az árak a magasban vannak, így mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha esetleg fogyasztani, vásárolni is szeretnénk.

S ha már vásárlás… Az utóbbi időben megint téma a környezetszennyezés. A környezet védelme érdekében fontos, hogy műanyagmentesen próbáljuk élni a mindennapjainkat. A vásárlásaink során rengeteg műanyagot halmozunk fel. A pesti XIII. kerületi Kresz Géza utcai Ligeti Bolt után most Budán is megnyílt egy csomagolásmentes bolt, ami egyben kávézó is, a Ne pazarolj – zero waste shop and cafe. Itt műanyagmentesen vásárolhatunk saját vagy helyben vásárolt tárolódobozokba, s pont annyit, amennyire szükségünk van. Persze ez a két bolt nem tudja megváltani a világot.

Ebben a hónapban a Száraz November jegyében józansági projektet folytathat, aki szeretne. Igaz, a Márton-nap és a karácsonyi láz sem az alkoholmentességről híres. Finom borok, forralt borocskák... Mindenkinek érdemes odafigyelni az alkoholbevitelre. Kellemes forralt borozást!

Üdvözlettel Budapestről:
Süč Katarina

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben