kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Lecserélik a 2008 után kiadott biztosítási kártyákat

egeszegkartya0319A Szlovén Egészségbiztosítási Intézet folyamatosan cseréli a 2008-ban kiadott egészségbiztosítási kártyákat a tízéves érvényességi határidő miatt. A 2000 és 2008 között kiadott kártyák érvényessége viszont korlátlan, így nem kerülnek lecserélésre. Amennyiben előfordulna, hogy a nemzetiségileg vegyesen lakott területen egynyelvű kártyát kapnánk, költségmentesen újat kérhetünk.

Az országos egészségügyi rendszerben három különböző egészségbiztosítási kártya van használatban, amelyek a biztonsági mechanizmusok alapján különböznek egymástól. A 2000 és 2008 között kiadott kártyáknál nincs határidőhöz kötött biztonsági beépített rendszer, érvényességük ezért korlátlan. A második és a harmadik generációban kézbesített kártyák tízéves határidőhöz kötött digitális igazolással rendelkeznek, ami miatt a 2008 és 2015 között kiadott kártyák lecserélési folyamata kezdődött meg még tavaly. A harmadik generációs kártyák a 2015-ös év után kerültek kiadásra. Az újonnan kiadott kártyákon már fel van tüntetve az érvényességi határidő.

Idén az Egészségbiztosítási Intézet valamivel több mint 128 ezer egészségbiztosítási kártyát cserél le a digitális bizonylat tízéves érvényességi határideje miatt. A csere automatikusan történik, a felhasználók pedig egy hónnappal a kártya érvényességi határideje előtt postai úton kísérőlevéllel ingyen kapnak újat. A kártyát a biztosított személyeknek a központi regiszterben feltüntetett lakcímükre küldik. Amennyiben a kézbesítés nem történik meg, a kártya az illetékes ügykezelő részlegre kerül, ahonnan a tulajdonos kérelmére újból postázzák.

A nemzetiségileg vegyesen lakott területen a törvény értelmében kötelező a kétnyelvű egészségbiztosítási kártya kiadása. Azonban korábban is előfordult, hogy a kétnyelvű területen bejegyzett címek ellenére egynyelvű kártyát kézbesítettek. E kérdéskörben az intézet muraszombati területi egységnél érdeklődtünk, válaszukban a következőket fogalmazták meg: „A nemzetiségileg vegyesen lakott területen a kétnyelvű egészségbiztosítási kártyák kiadását az egyén lakcímének kétnyelvű területhez tartozásával határozzuk meg. Tehát a kétnyelvű területhez Sal, Lendva, Marác, Dobronak és Hodos községek utcái tartoznak. Emellett megvizsgáltuk a kártyák kétnyelvű kiadását a múltban, ezzel kapcsolatban megállapítottuk, hogy a kiadásuk összhangban folyt a szabályokkal. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a komplex eljárás következtében egyes esetekben hiba fordult elő és egynyelvű kártya került kézbesítésre.”

Keretbe:

Az egészségbiztosítási kártya megfelelő kiadását és érvényességét személyesen ellenőrizhetjük az Egészségbiztosítási Intézet kirendeltségein vagy telefonon a kártyaügyviteli osztályon a 01 30 77 466-os telefonszámon. Amennyiben a nemzetiségileg vegyesen lakott területen egynyelvű kártyát kapunk, újat kérhetünk. Ennek kézbesítése költségmentes.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben